събота, 13 декември 2014 г.

Запечено свинско руло (Arista in porchetta)


    Много лесно за изпълнение печено свинско руло, а резултатът е превъзходен! Мазната осмянка и постната рибица се комбинират великолепно и рулото се получава идеално балансирано. Соковете и мазнината от осмянката не позволяват рибицата да изсъхне, хрупкавата коричка се топи в устата, а месото под нея е нежно и мнооого вкусно!
   Поднесено на Коледната трапеза като основно месно ястие, това руло е безупречна алтернатива на традиционните печени котлети!

Продукти:
1кг свинска рибица
1,5кг месо от коремната част(осмянка)
клонки пресен розмарин
листа салвия
2-3 скилидки чесън
зърна черен пипер
морска сол   Парчето осмянка се оформя на правоъгълник, по възможност с еднаква дебелина. Ако има по-дебели места се подрязват да се изтъни.  От вътрешната страна се правят недълбоки успоредни разрези, в които се поставят листа розмарин и салвия. Цялото се натърква със счукан чесън, прясно смлян черен пипер и лъжичка сол.
   Рибицата се почиства от ципи и мазнини. Поставя се в средата на изтъненото парче коремно месо и се завива в него. Превързва се стегнато през 4-5см с канап.


   Приготвеното руло се поставя в застлана с хартия тавичка*. Пече се в предварително загрята фурна, на 180С, за 1,5-2 часа. След изваждане от фурната се оставя за 10-15мин. да отдъхне, след което се нарязва и поднася.

   * Суровото руло може да се остави в хладилник до 24 часа и да се изпече непосредствено преди сервиране.
  

1 коментар:

Гергана Лазарова каза...

Великолепно - и снимките, и рулото! :)