четвъртък, 10 април 2014 г.

Козуначени кифлички с ябълков пестил


Продукти:
500-600гр.брашно
150гр.захар
20гр.прясна мая
125г краве масло
200мл топло мляко
3 яйца
лимонова кора
щипка сол
250г ябълков пестил(мармалад)



   Маята се забърква с част от млякото, 1с.л. захар и 1-2с.л. брашно и се оставя да шупне. В пресятото брашно се прави "кладенче", изсипват се разбитите с останалото мляко и захар яйца(един жълтък се отделя за намазване), шупналата мая, щипка сол и настърганата лимонова кора. Замесва се тесто, като през цялото време ръцете се топят в разтопеното масло. Тестото се оставя на топличко да втаса, докато удвои обема си и отново се премесва.След второто втасване се оформя като се разточи на два големи кръга, които се нарязват на 12 сектора. Пестила се нарязва на парченца, поставя се в широката част на всеки сектор и се завиват кифличките. Оставят се за 15-20мин. да втасат, намазват се с разбит жълтък, поръсват се със захар и се пекат в предварително загрята на 160-170С фурна до зачервяване.





4 коментара:

Анонимен каза...

Изглеждат супер вкусни и мекички! Трябва да се изпробват скоро =)

ninfil каза...

От доста време в хладилника ми отлежава едно парче ябълков мармалад от калъп.Не бях виждала с години да се продава. Подсказа ми , че става и за кифлички, тъй като беше купен с друга идея.
А между другото в нашия край пестил казвахме на друго- едни дълги, сушени пръчки от сливов или ябълков мармалад (ако не се лъжа). Помня, че се дъвчеше трудно,но беше божествено на вкус. А може би точно това имаш предвид.

Анонимен каза...

Много ги обичам. Обаче все се престаравам с пълнежа:) Слагам повече и някъде се излива. Ама пак са си хубави.

Анонимен каза...

Надин: Превъзходни на вкус, лесни за изпълнение, въобще напълно инфлационни, благодаря за точната рецепта!!!!