сряда, 20 ноември 2013 г.

Домашна "сельодка"


   Разбира се това няма нищо общо с руската сельодка, затова е в кавички. Такава рибка си приготвяме за бърза консумация у дома. Тук е трудно да се намери хубава херинга, която да става за осоляване и по тази причина заместваме със скумрия - много успешно!

Продукти:
скумрия(количество по желание)
сол
захар



   Рибата се размразява и почиства от глави, вътрешности, опашки и перки. Измива се много добре, отстранява се черната ципа в коремчето(тя горчи). Претегля се почистената риба и на всеки килограм се отмерват по 200г сол и 100г захар. Рибките се овалват в определеното количество сол и захар, завиват се в найлон и се прибират в хладилник за 24 часа.
   След денонощие скумриите се изплакват, поставят се в чист найлонов плик и отново се прибират в хладилник. След 48 часа "сельодката" е готова за консумация.
   С ръжен хляб, глава лук и .... много апетит!






















1 коментар:

Анонимен каза...

Това непременно ще се пробва, но имам един въпрос-как се съхранява (не дълго, но една седмица примерно)? Благодаря предварително! Милена