вторник, 8 май 2012 г.

Ананасово "тирамису"

   Всъщност "тирамису" е силно казано - единственото,което може да свърже този сладкиш с италианския му събрат е използването на бисквити "Савоярди",
всичко друго си е чиста импровизация!
Продукти:
200гр.бисквити "Савоярди"(бишкоти)
1 консерва ананас
3-4с.л.захар за сиропа
1пакетче желатин
200гр заквасена сметана
4-5с.л.захар
200гр прясна мека извара
200мл сладкарска сметана(подсладена)

за заливка:
100гр. шоколад
20-30гр.краве масло
1-2с.л.прясно мляко

или посипка с 2-3с.л.какао

     Отцежда се сока от консервата ананас.От половин чаша вода и 3-4с.л.захар се сварява сироп и се смесва със сока.Бисквитите се топват в тази смес и се редят на един ред в поднос,ограничени от разкопчаващ се ринг(моя е с Д 26см).Отгоре се нареждат парчетата ананас(нарязани или на шайби).
  Заквасената сметана се разбърква със захарта и се оставя,докато се разтопи.Желатина се накисва в малко вода и се разтапя в МВ.Изварата се пасира до гладка консистенция.
Сладкарската сметана се разбива и към нея се добавят заквасената сметана,изварата и накрая желатина.Опитайте за сладост на вкус и добавете още захар,ако не ви е сладко.Излива се половината смес върху наредените бисквити,заравнява се.Отгоре се нарежда втори ред бисквити,топнати в ананасовия сироп.Следва останалата сметанова смес.Оставя се в хладилник за 1 час да стегне.
  За заливката разтопяваме шоколада,маслото и млякото и като поизстине заливаме сладкиша.След втвърдяване отстраняваме ринга.
  При посипка само от какао - отстраняваме ринга и преди поднасяне посипваме през сито с 2-3 с.л. какао.

 * Не съм привърженик на алкохола и затова не добавям,но при желание в ананасовия сироп може да се добави 1-2 с.л. някакъв ликьор.

6 коментара:

В кухнята съм! каза...

Толкова апетитно изглежда! Много обичам ананас, жалко само, че съм алергична към него и не мога да си го хапвам :( Но предложението ти е страхотно, много ми харесва идеята! Поздрави!

Габи каза...

Вкусотия! Много ми хареса идеята за ананасово тирамису :) Благодаря за рецептата! Поздрави и слънчев ден от мен!

Мариета каза...

Разкошно! Любимите ми вкусове, съчетани в едно неустоимо сладко съвършенство, браво, Веси!
Хубав и успешен ден ти желая!

Maria Pepeldjiyska каза...

Е, супер е, както и да се казва...мисля, че някои го наричат десерт Долче вита.С усмивка
Мария

Unknown каза...

Идеална тортичка за горещите летни дни. Аз съм правила подобна (малко по-простичка) крема -само от кисело мляко и сметана. Но друго си е с другите съставки за оригиналното тирамису :Р :) Поздрави !

Mina Parcheva каза...

Пакетче желатин колко грама ?