събота, 1 април 2017 г.

Шарен козунак

Продукти:
3 яйца(1 белтък за намазване)
160мл прясно мляко
21г прясна мая(7г суха)
150г захар
100мл разтопена мазнина(краве масло, св. мас, олио)
500-550г бяло брашно
настъргана портокалова кора
ванилия
100г шоколад
едра захар за поръсване



   Маята се разтваря в половината затоплено мляко, добавят се по 1с.л. захар и брашно и получената кашичка се оставя на топло да шупне.
   Яйцата се разбиват със захарта(1 белтък се отделя за намазване). Брашното се пресява. Маслото или свинската мас се разтопяват, допълва се с олио до 100мл.
   За замесването ползвам хлебопекарната, лесно, удобно и чисто - това количество тесто е точно дозата за моята машинка. Поставям в контейнера разбитите яйца, активираната мая, останалото мляко, настърганата портокалова кора, ванилията и отгоре насипвам 500г брашно. Пускам на програма "Замесване". Когато цялото брашно се поеме и се оформи топка, спирам машината. Ако има нужда досипвам брашно, за да се получи меко тесто, което не маже под бъркалката. Оставям тестото да си почине 15-20мин. и стартирам отново програмата. Наливам по 1-2с.л. от разтопената мазнина, докато тестото я поеме цялата. Оставям машинката докрай да измеси и втаса козуначеното тесто.
   Втасалото тесто премесвам и разделям на две части. Едната част връщам в контейнера, добавям 100г нарязан на ситно шоколад и пускам да омеси.
   Двата цвята тесто се разточват с дебелина 1см. Поставят се един върху друг и се навиват на стегнато руло. Усуква се и се издължава леко, прегъва се на две и се сплита. Поставя се в правоъгълна форма(30х10), застлана с хартия за печене.
   Приготвеният козунак се оставя на топло да втаса - 60 до 90мин. Понякога втасвам тесто в леко затоплена фурна(40С). До чакащия козунак слагам и малка чинийка с навлажнена захар, която изсъхва на едри бучки и ползвам за поръсване.
   Втасалия козунак изваждам, включвам фурната да загрява до 160С, а козунака намазвам с разбит белтък и поръсвам обилно със захар. Пека козунака до суха клечка. Ако започне да се зачервява много, покривам с парче намокрена хартия.



3 коментара:

Анонимен каза...

Снимките са уникални , а за вкуса немога и да имам съмнения весели априлски дни -С поздрав Валя :-)

vesi4ka каза...

Благодаря, Валя! Усмивки и много слънце и на теб!

vesela каза...

Страхотно изглежда!