петък, 18 март 2016 г.

Маслен шоколадов кекс

   С рецептата за този великолепен, наситено шоколадов и много вкусен кекс се включих във втори брой на  "SO into FOOD" първото кулинарно блогосписание на български език
Чудесна инициатива, смел замисъл и много стилно изпълнение! Поздравления за Гери и Мария!

Продукти:
250гр. краве масло
6с.л. какао
1,5ч.ч. захар
1ч.ч. прясно мляко
100г тъмен шоколад
4 яйца
1п. бакпулвер
1,5ч.ч. брашно
   В касерола се смесват добре захарта и какаото.Към тях се добавят маслото и млякото и сместа се нагрява на слаб огън при непрекъснато разбъркване, докато се разтопи захарта и кремът стане гладък и лъскав. Добавя се начупеният шоколад и се разбърква до разтопяването му. От тази смес се отделят 5-6 супени лъжици за глазиране на кекса.


   В купа се разбиват с миксер яйцата и към тях се налива поизстиналата шоколадова смес. Отгоре се пресява брашното с бакпулвера. Тестото се разбърква с шпатула. Излива се в правоъгълна кексова форма(30х8) облицована с хартия. Пече се в предварително загрята фурна, на 180С, до суха клечка. Охлажда се на решетка и се намазва с отделената глазура.
   Да ви е сладичко!

7 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Веси,по-изкусителен кейк скоро не бях срещала!
Поздравления и за великолепните снимки!

vesi4ka каза...

Благодаря ти, Милена!

Люси каза...

Ех, че шоколадов вкус...страхотен е, Веси! Поздрави, мила!

vesi4ka каза...

Благодаря, Люси!

Ели каза...

Веси, да му иде на човек да си оближе пръстите! Много красиво и апетитно изглежда!

vesi4ka каза...

Благодаря, Ели!

Mariq Gospodinova каза...

Прекрасен кейк, поздравления!Вече ни е любим.