четвъртък, 11 юни 2015 г.

Плодова пита

Продукти:
4 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
2с.л. олио

200мл сладкарска(течна, подсладена) сметана
200мл заквасена сметана
1-2с.л. мед
1 купа сезонни плодове(ягоди, череши, вишни ...)
10г желатин
1ч.ч. плодов сок



   Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване. Брашното и бакпулверът се смесват и се добавят в яйчената смес. Тестото се разбърква внимателно с лопатка. Накрая се добавя олиото. Форма за тарта(26-28см) се намазва с мазнина и се поръсва с брашно. Сместа се излива и заравнява. Блатът се пече на 180С или 160С с вентилатор до проба суха клечка. Охлажда се напълно и се прехвърля в поднос.
   Течната сметана се разбива на сняг до устойчиви връхчета. Заквасената сметана се подслажда с мед на вкус. Двата крема се смесват. Блатът се сиропира леко с част от плодовия сок и се намазва обилно с крем. С помощта на шприц се оформя борд.
   Плодовете се измиват и почистват от дръжки и костилки. По-едрите се разполовяват. Желатинът се залива с няколко лъжици студена вода и след като набъбне се разтопява на водна баня или за 20сек. в микровълновата фурна. Разбърква се с останалия плодов сок и се заливат плодовете. Разбъркват се внимателно и се разпределят равномерно върху крема.
   Плодовата пита се оставя за малко в хладилник да се стегне. Преди сервиране може да се украси с още пресни плодове и стръкче мента.
   Да ви е сладичко!

2 коментара:

Анонимен каза...

Разкош!!!

Luchiya каза...

Много красиво! Изглежда и много вкусно!