петък, 28 ноември 2014 г.

Шоколадова торта с рула и кокосово сърце

   Торта тип Парфе, приготвена с готови блатове, борд от готово руло, кокосово сърце Рафаело и шоколадов пълнеж. За финал - шоколадова глазура.
Продукти:
2 готови какаови блата
1 пандишпаново руло
1ч.ч. подсладена газирана напитка
за крем Рафаело:
1 кутийка кондензирано мляко
100г бял шоколад
100г краве масло
150г кокосови стърготини
за шоколадовия крем:
500мл сладкарска сметана
100г натурален шоколад
10г желатин
за глазурата:
200г какаов кувертюр
20г краве масло
1с.л. олио



разкопчаваща се форма за торта - 24см
регулируем ринг за торта

   Първо се приготвя кокосовият крем. В малка касерола се поставя шоколадът и маслото да се разтопят на слаб огън, добавя се кондензираното мляко и малко преди сместа да кипне се отстранява от огъня. Изсипват се кокосовите стърготини и се разбърква. Оставя се да се охлади.
   Във форма за торта се поставя блат, сиропира се, в средата се поставя регулиращият се ринг стегнат до 20см. В него се излива кокосовия крем и се прибира в хладилник за 2 часа да стегне.
 
   След като стегне кокосовият крем, ринга се отстранява. Рулото се нарязва на парченца, с дебелина 1см, които се нареждат в кръг по стената на формата.
   Желатинът се залива с 50мл студена вода и след като набъбне се разтопява на водна баня или в микровълнова за 20сек. Шоколадът и малко от течната сметана се разтопяват на водна баня. Останалата сметана(добре охладена) се разбива с миксер до твърди връхчета. Смесват се разбитата сметана, шоколадът и желатина. Кремът се излива във формата и се заравнява. Отгоре се покрива с втория блат, който също се сиропира леко.
   За глазурата кювертюрът и маслото се разтопяват, добавя се 1 лъжица олио за блясък. Оставя се да се охлади и да се сгъсти леко и се залива тортата. Вълничките на глазурата направих с шпатула-гребен.
   Тортата се прибира в хладилник за още 2 часа, след това се разкопчава и освобождава от ринга. Реже се с остър затоплен нож(потопен в гореща вода и забърсан, непосредствено преди разреза).
   Да ви е сладичко!



3 коментара:

gabrielatsulin каза...

Очарователна е, Веси!
Толкова нежна и семпла, а и шоколадова на всичкото отгоре.
Поздрави и спокойна нощ!

Hristinka Koleva каза...

Прекрасна торта, Веси! Много ми допадна техниката на правене на самата торта. Ще се възползвам от идеята :) Поздравления!

Hristinka Koleva каза...

Прекрасна торта, Веси! Много ми допадна техниката на правене на самата торта. Ще се възползвам от идеята :) Поздравления!