неделя, 23 януари 2011 г.

Млечна каша с печени чушки


    Има известни спорове,кому принадлежи тази рецепта - на капанците,населяващи селата около Попово(Паламарца,Садина ) или на хърцоите,които  живеят в някои от селата към Русе и Разград.Аз съм я научила от бабата на съпруга ми,от с.Костанденец,Разградско,която за съжаление не е вече сред нас.
   A истината е,че това е много ароматно,лесно и бързо за приготвяне ястие,при наличие на готови опечени чушки в хладилника.Необходими са:
десетина червени чушки,изпечени,обелени
1-2 с.л.брашно
0,5 л прясно мляко
олио
сол
сирене

Чушките се нарязват на ивички.
Запържват се в няколко лъжици олио, докато останат на мазнина.
Добавя се брашното, разбърква се няколко пъти, докато поеме мазнината, и се разрежда със студено мляко (за да не става брашното на бучки) до желаната гъстота.Ние обичаме по-гъстичка,но може да се направи и по-течна,да се топи с хлебче!
Посолява се на вкус и се доварява няколко минути.
При сервиране се слага сиренце.

Сладки "Картошка"(Картофки)

400гр.бисквити
200гр.орехи
1 консерва кондензирано мляко(400гр)
150гр.натурален шоколад
1,5с.л.какао
50гр.краве масло
2с.л.бренди

^Кондензираното мляко се сварява за 2 часа,както е в консервата.
^Още горещо се смесва с шоколада,какаото и маслото.Разбърква се добре до еднородна смес.Ако има нужда се поставя за секунди в МВ да се разтопи шоколада.
^Бисквитите и орехите се смилат в блендер и се смесват с шоколадовата смес.Охлажда се за час в хладилника.
^Оформят се сладките топчета,овалват се в какао.Може да се овалят и в смлени бисквити и орехи.
^Съхраняват се в хладилник.


източник:ЖЖ,buxgalter-sofia

събота, 22 януари 2011 г.

Кебап от свински сърца





Продукти:
3 бр.свински сърца
1-2 глави лук
1/2 чаша червено вино
чубрица
черен пипер
сол
гарнитура - сварен ориз
Сърцата се измиват добре под течаща вода и се нарязват на малки кубчета(2х2),като се отстраняват всички жилки и мазнинки.
В тиган се сгорещяват няколко лъжици олио и се слагат сърцата да се запържат.Готвят се,докато изври всичкия сок,който си пускат.
Лукът се нарязва на полумесеци и се добавя при вече леко запържените сърца.
След като и лукът се позачерви,ястието се подправя с чубрицата,пипера и солта,и се залива с виното.Оставя се за минутка да поври и след това се намалява огъня и съда се похлупва с капак.
Достатъчни са 10 минутки,гозбата да покъкри и е готово.
Поднася се върху канапе от сварен бял ориз.
Да Ви е сладко!

ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАЧЕНИ ПИЛЕНЦА


Пухкави,мекички,ароматни - украса за трапезата и наслада за небцето.

Продукти:
500-600гр.брашно
150гр.захар
20гр.прясна мая
пакетче краве масло
200мл топло мляко
3 яйца
лимонова кора
щипка сол
шепа стафиди за очички


   Маята се забърква с част от млякото,1с.л. захар и 1-2с.л. брашно и се оставя да шупне.В пресятото брашно се прави "кладенче",изсипват се разбитите с останалото мляко и захарта,яйца(един жълтък се отделя за намазване),шупналата мая,щипка сол и лимоновата кора.Замесва се тесто,като през цялото време ръцете се топят в разтопеното масло.Тестото се оставя на топличко да втаса и отново се размесва.След второто втасване се оформя като се нареже на късчета с големина на яйце.От всяко късче се изтегля фитил,който се връзва на възел,единия край се оформя като главичка с човчица,слагат му се очички от стафидите,а другия край на фитилчето се сплесква леко и се разрязва с нож като опашчица.Приготвените пиленца се намазват с разбит жълтък и след кратко втасване се изпичат при 180С до зачервяване.
Да Ви е сладко!