петък, 21 февруари 2014 г.

Пърленки с пълнеж от зелен лук

Продукти:
300мл топла вода
15г прясна мая
1ч.л. сол
1/2ч.л. мед или захар
1с.л. зехтин
4ч.ч. брашно( бяло, пълнозърнесто или смес)
1 връзка зелен лук


   Брашното се пресява, прави се "кладенче" и в него се налива водата с разтворената мая и меда, зехтина и солта. Замесва се меко тесто(като мекичкото на ухото :) ). Поставя се в намаслена купа, покрито с кърпа, докато удвои-утрои обема си. Премесва се, разделя се на 5 и се оформят топки.
   Зеленият лук се нарязва на ситно, омачква се с малко сол и се капва малко зехтин.
    Всяка топка се разточва тънко на набрашнен плот и в средата се поставят 2 лъжици лук.

   
   Краищата се загръщат навътре и се прищипват да се получи бохчичка.


   Внимателно с точилка или с длани се разплесква пърленката, докато се изтъни до 1см.


   Приготвените пърленки се пекат в тънко намазан с мазнина грил-тиган на среден огън. След като се изпече от едната страна пърленката се намазва леко с четка със зехтин и се обръща да се запече и от другата страна. След изваждането може отново да се мазнат леко с четката. Покриват се с кърпа за кратко. Похапват се топлички!
   Добър апетит!


4 коментара:

Анонимен каза...

dosta dobre izglejdat ostava da sa i tolkova vkusni

vesi4ka каза...

Няма как да разберете, освен да си ги направите. :)))

Анонимен каза...

Изглеждат много апетитно.ще ги пробвам

Veronika Treneva каза...

Ако се изпече в пещ дали ще се получи добре ? :))