сряда, 18 май 2011 г.

Домашен квас

   При думичката "квас" в съзнанието ми изплуват спомени от детството - спомени за големите колички/бурета с надпис "КВАС" по улиците на Москва,за халбите със студена пенлива напитка,за емайлираното човенче в ръцете ми - тежко,пълно до горе,което се старая да не разлея,докато го донеса до дома.
  Сега си приготвям квас у дома.Скоро ще настъпят горещините и чаша квас от хладилника ще е повече от актуална - вкусна и разхлаждаща.Напитката,която се получава е много близка по вкус до тази,която помня:


 в 3л.буркан слагам препечени ръжени сухари - две шепи,5-6с.л.захар(колкото повече захар,толкова по-висок ще е алкохолния градус на кваса,затова не прекалявайте),половин кубче мая и ако имам прясна мента- клонче.Заливам с преварена и охладена до около 35С (да е топличка)вода.Завързвам гърлото с марля и оставям на плота в кухнята.На другия ден изваждам размекнатите сухари и оставям пак завързан буркана.Може да отнеме ден,а може и до 2-3 дни - като се запени много прецеждам,пробвам на вкус,ако иска още захар добавям,бъркам да се разтопи и разливам в пластмасови бутилки - 1л,1,5л. или 2л.Слагам на всяка бутилка по 3-5-7 стафидки и запечатвам.Слагам в хладилника легнали.След 3 дни е готов за пиене,газиран,леко резлив.
   И сега - утайката,която остава на дъното на буркана не се изхвърля.Размивам 2-3с.л. ръжено брашно,пак 3-4с.л.захар и заливам пак с преварена вода - това е следващата порция квас.По същата технология,само без да се добавя мая. След 2-3 порции изхвърлям малко от утайката,за да има място за новата,но задължително трябва да има и от старата.

6 коментара:

Роси каза...

Весе,с Лабрекс сте големи подстрекателки с този чуден квас.Дано се намеря с време и аз да го пробвам някой ден!Ще си го запиша все пак!Благодаря за рецептата!

Поздрави!

vesi4ka каза...

Хехе,подстрекаваме,ама с вкусни нещица :)))
Пожелавам ти слънчеви и много вкусни празници!

Миш- маш с Мария каза...

Страхотно:) Не мислих, че може да се приготви квас и у нас. Ще пробвам рецептата непременно.

Миш- маш с Мария каза...

Не само, че я изпробвах,но се и получи чуден:) Освен това искам да споделя, че надградих рецептата с ябълки и се получи чудесен ябълков сайдер, който приготвям трети път ;)

Анонимен каза...

може ли кваса да стане без мая.

Анонимен каза...

Здравейте. Бихте ли обяснили какво означава, че след първото заливане изваждате сухарите и оставяте пак? Имате предвид, че се прецеждат веднъж и седи няколко дена без сухари ли и след това отново се прецежда преди да се сипе в бутилки ?