вторник, 14 октомври 2014 г.

Картофени ноазети

   Тези малки картофени хапки са подходящи, както за гарнитура, така и като мезенце за бира или вино. Приготвят се лесно и се получават доста като количество. Могат да се изпекат и на фурна, но стават малко по-сухи от пържените.

Продукти:
500г сварени и намачкани картофи
1ч.ч. прясно мляко или вода
100мл мазнина(може само олио, само масло или от двете по равно)
1ч.ч. брашно
1ч.л. сол
4-5 яйца
индийско орехче
черен пипер


   Ако ви е останало картофено пюре може да го употребите, ако ли не, сварявате и намачквате половин кг картофи.
   За пареното тесто кипваме млякото или водата, мазнината и солта. Изсипваме наведнъж брашното и бъркаме с дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и се събере на топка около лъжицата. 
Прехвърляме го в купа и оставяме да се охлади леко. Започваме да добавяме яйцата - едно по едно - като след всяко бъркаме енергично с дървената лъжица или с миксер, докато се усвои напълно. Така добавяме 4 яйца и проверяваме тестото. Ако е достатъчно пластично и лъскаво спираме до тук, ако е все още гъсто и се разбърква с усилие, добавяме и 5-тото яйце. Накрая добавяме намачканите картофи, прясно настъргано индийско орехче, смлян черен пипер и разбъркваме. Поставяме сместа в пош с кръгъл накрайник.
   Сгорещяваме по-голямо количество олио - маслена баня(поне 3-4см). Проверяваме готовността като потопим края на дървено шишче - ако оптималната температура за пържене е достигната започват да излизат мехурчета.    Шприцоваме малки късчета картофено тесто и пържим до златисто. Изваждаме с решетеста лъжица в сито или върху кухненска хартия, да се отцедят от мазнината. 
   Изпържваме голяма купа картофени ноазети и викаме семейството около масата!
   Добър апетит!

3 коментара:

Aurelia Nasirova каза...

Весе, много апеттина рецепта. Снимките са страхотни.
Поздрави!

торти4ка каза...

Чудесни са и аз ще ги правя!:)

Екатерина каза...

Чудесни са, Веси, поздрави!:)