сряда, 27 юли 2011 г.

Розова супа

  Разбира се,името на тази супа не е това,просто ние си я именуваме така в къщи.Това е ХОЛОДНИК или литовски борш - много подходяща за летните жеги, студена супа с червено цвекло.
   Този зеленчук е непопулярен и малко използван в България,но всъщност е много полезен.Ако имате нужда да заздравите капилярните стени,да повишите нивото на хемоглобина в кръвта,да понижите кръвното налягане,а също така да подобрите функционирането на черния дроб,включете в менюто си червеното цвекло.Под формата на салата,супа или друго ястие този зеленчук ще ви помогне да повишите тонуса си и да подобрите обмяната на веществата.
Необходими продукти за 4 порции:
1 малка глава червено цвекло
1 с.л. оцет
1 краставица
4 твърдо сварени яйца
няколко перца зелен лук
кофичка кисело мляко
сол

   Обелената глава цвекло се сварява в подсолена и подкиселена с оцет вода до омекване.Охлажда се,отварата не се изхвърля.
  В голяма купа се настъргва цвеклото,краставицата се нарязва на дребни кубчета,както и перцата лук.
  Отделя се по половин яйце на порция,останалите също се нарязват на кубчета.
  Киселото мляко се разрежда с отварата от цвеклото,до желаната гъстота и се заливат нарязаните продукти.Посолява се на вкус.
  Супата се оставя в хладилника да се охлади за час и се поднася гарнирана  с половинка  сварено яйце във всяка чиния.Ако обичате,може да добавите и свежо нарязан копър.
  Добър апетит!

1 коментар:

Люси каза...

Здравей Веси! Искам да те поздравя с чудесната рецепта и въобще за прекрасния блог! С удоволствие ще те следвам и ще приготвям рецептите ти, а тази е първа в списъка :) Поздрави!