понеделник, 28 януари 2013 г.

Пелмени


Моята рецепта за пелмени:

в голяма чаша (250мл)счупвам едно яйце, посолявам с щипка сол и доливам студена вода. Разбивам леко с вилица. Изсипвам на масата 2 чаши брашно, правя кладенче и изливам яйчената смес. Замесвам твърдо, пластично тесто, като досипвам брашно, ако е необходимо. Оставям го да почине половин час под влажна кърпа.
  Каймата(смес телешко/свинско) омесвам с една глава много ситно нарязан лук, сол, малко водичка и прясно смлян черен пипер.
  За направата на пелмените използвам специално приспособление - матрица, получават се по много наведнъж и стават сравнително бързо. Готовите ги замразявам и после само вадя и варя - стават за броени минути.

    Приготвеното, отпочинало тесто се разделя на две. Разточва се тънка кора, която се застила върху разтворената матрица. Във всяко гнездо се поставя по една кафяна лъжичка от плънката.
   С четка и вода се намазва свободното от плънка тесто, за да може да залепне.


Отгоре се поставя втора разточена кора.
 С  лек натиск се прекарва точилката отгоре и пелмените са залепени и отрязани.
   Остава само да отделим излишното тесто и да повдигнем формата през средата,за да изпадат.

  Пелмените се нареждат върху набрашнени подноси на един ред. Ако ще се приготвят веднага се варят в кипяща подсолена вода. Ако ще се замразяват се поставят заедно с подносите във фризер. След час се опаковат в найлонови пликове и се прибират за по-продължително съхранение.

   Ако правя пелмени без формата разточвам тестото на тънък лист и изрязвам кръгчета с чаша. Във всяко поставям по една лъжичка кайма, навлажнявам краищата и залепям като полумесец. След това се завърта и се слепват и връхчетата. Варят се по същия начин - в подсолена вода или бульон.  Най-много ги обичаме със запържен в масло лук и хубава заквасена сметана!

3 коментара:

Иглика каза...

Страхотна идея, никога не съм правила пелмени, непременно ще пробвам, мерси за инструкциите!

Milena Poptoleva каза...

Никога не съм правила пелмени,но много ги обичаме.....Голяма подстрекателка си-ще се опитам,дано се справя:))))))))Прегръдки,Веси!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Разкошни са! Много ги обичам, а още не се осмелявам да си направя домашни. Благодаря за рецептата - чудни са се получили и може да се реша :) Поздрави и хубава вечер!