събота, 16 юли 2011 г.

Как да си приготвим домашна извара

   Много от десертите,които обичам са с извара и понеже не винаги мога да си намеря прясна и вкусна извара се налага да си я приготвям сама.От пълноценно домашно мляко става невероятно вкусна и полезна.Полята с малко мед е чудесна закуска!
Продукти:
на 2 литра прясно мляко - 500гр. кисело мляко.

      Прясното мляко се сварява и охлажда до 35С.Ако искате да намалите маслеността на изварата,охладете млякото напълно без да го разбърквате и го оставете за една нощ в хладилник.На другия ден оберете каймака,който се е отделил отгоре(от него може да си избиете чудно масълце) и отново загрейте млякото до 35С. Киселото мляко се разбърква и двете млека се смесват.Съда се оставя на стайна температура за 7-8часа,след което сместа се нагрява на водна баня, без да се разбърква и без да се допусне завиране,за да не стане "гумена".
   Когато се надигне бяло калпаче,тенджерата се отстранява от котлона,оставя се малко да изстине и внимателно,с решетеста лъжица получената извара се прехвърля в цедилка. Може да се остави в гевгира,а може да се закачи като вързопче да се изкапе.








    Влажността на изварата определяте според нуждите си - ако искате по-суха и ронлива оставяте я да се отцеди повече време.











   Прецедената течност(цвик) не се изхвърля - охладена е много полезна и разхлаждаща напитка,а също така се използва за замесване на хляб,питки и мекички.

2 коментара:

Мариета каза...

Весичка, много обичам извара и досега си я правех от суроватката /цвик/, която се отделя при отцеждането на сиренето. Лошото е, че се получава малко като количество.
Благодаря, че сподели и този начин за получаване на извара, съвсем скоро ще направя.
Хубав неделен ден!

vesi4ka каза...

Радвам се,че съм полезна,Мариета!
Усмихната и успешна седмица!