неделя, 17 юли 2011 г.

Карамелено парфе

  Лесно и бързо десертче с вкус на карамел и шоколад - любимата ми комбинация!

Продукти:
2 пак.чаени бисквити(Карамел)
125гр.краве масло
100гр.натурален черен шоколад
500мл.течна сладкарска сметана
100гр.варено кондензирано мляко
10гр.желатин
за крокана 2-3с.л.захар

Разкопчаваща се форма за торта(24см.) се застила с хартия за печене.
Маслото и шоколада се стопяват на котлона и се смесват с натрошените бисквити.Сместа се изсипва във формата и се притиска добре с лъжица.
Желатина се накисва в 3-4с.л.вода и след като набъбне се стопява на водна баня или в МВ.
Сметаната се разбива на твърда пяна,добавя се кондензираното мляко и поизстиналия желатин.Сместа се излива във формата и се заравнява.Оставя се да стегне в хладилник поне 2-3 часа.
За крокана захарта се загрява с много малко вода и се вари до светъл карамел.Плоска чиния се изстудява в хладилника,намазва се с малко олио и в нея се излива карамела.Когато изстине и стегне се натрошава на ситно и се посипва парфето.Истинския крокан се прави като се добавят и някакви запечени орехи в карамела,но си имаме недолюбващи орехи и го правя без тях.
   Моето парфе престоя в хладилника една нощ след като го поръсих и крокана се овлажни и се превърна в чудесен карамелен топинг.Ако не искате да се разтече,поръсвайте преди поднасяне.

* ако не разполагате с варено кондензирано мляко,може да карамелизирате 1/2ч.ч.захар и да добавите 1/2ч.ч.прясно мляко(внимавайте като наливате млякото,може да пръсне).Оставете на слаб котлон да поври малко и охладете.

5 коментара:

Unknown каза...

Весичка,страхотен и лек десерт!Взимам си отрязаното парченце,за сутрешното кафе!Пожелавам ти един прекрасен ден и успешна нова седмица!

vesi4ka каза...

Благодаря ти,Катерина!
Усмихната и ползотворна седмица и на теб!

Роси каза...

Супер десерт,Весе!Много ми хареса и идеята за блата,ще трябва да я пробвам и аз!

Поздрави от мен! :)

Unknown каза...

Здравейте, искам да ви попитам за това варено кондензирано мляко, има ли го в магазинната мрежа или трябва да спазим другата ваша рецепта? Благодаря :-) !

vesi4ka каза...

Здравейте, да, има го - в руските магазини "Берьозка" под името вареная сгущенка; в големите вериги под името Dulce de leche или конфитюр от мляко. Но може да си купите консерва подсладено кондензирано мляко и без да я отваряте да я сварите във вода за 2 часа. След охлаждане ще имате чудесно карамелено кондензирано мляко.