неделя, 5 август 2012 г.

Френски маслен хляб(в хлебопекарна)

Продукти:
280мл вода
2ч.л.сол
3с.л.захар
3с.л.сухо мляко*
2с.л.олио
15г свежа мая(1ч.л.суха)
500г брашно

70-80г краве масло за намазване

  Пригответе тестото - в контейнера поставете водата,солта,захарта,сухото мляко и олиото.Изсипете брашното и върху него натрошете маята.Включете програма "френски хляб" и оставете да работи.
  Час и половина преди да е свършила програмата,изключете машината и извадете втасалото тесто от контейнера.Разточете го на набрашнен плот,възможно най-тънко и намажете обилно с разтопеното и охладено масло.Завийте на руло,после на охлюв,намажете обилно и отвън с масло и върнете готовия формован хляб в контейнера на хлебопекарната.
   Оставете го,докато се надигне двойно,да изпълни контейнера почти до ръба - отнема малко повече време,при мен около 2 часа и тогава включете на програма "печене".Изпеченото хлебче оставете да се охлади добре на решетка.
   Получава се много нежна,мека текстура,с вкус на кроасан!
   Много сполучливо хлебче!

* Вместо сухо мляко може да ползвате смес от прясно мляко и вода - 80мл мляко/200мл вода.И добавете допълнително 1-2с.л.брашно към сместа.

4 коментара:

nedka51 каза...

Това наистина ще бъде много сполучлива рецепта. Благодаря, че я споделихте. Непременно ще опитам .Харесвам всички неща , които споделяте, много от тях съм правила и са просто чудесни, абсолютно всички.
Хубав,,прекрасен ден, Недка!

Bety каза...

Чудесно хлебче!
Разгледах и други твои предложения! Имаш усет и вдъхновение за работа с тестото!!!

Габи каза...

Страхотен е! Определено ме мотивира да извадя пак моята хлебопекарна :) Поздрави!

Анонимен каза...

За съжаление моята хлебопекарна няма отделна програма за печене.