петък, 30 март 2012 г.

Великденски зайчета с шафран

  Идеята за тези зайчета видях тук!Много ми харесаха и реших, че ще се пробвам да ги направя. Тестото за тях е моя импровизация,  по подобие на козуначените пиленца и ето какви се получиха тези зайковци!

Продукти за 10 кифлички:
2 яйца(единият жълтък е за намзване)
160мл прясно мляко
20г свежа мая
80мл общо разтопено масло+олио
130г захар
3 - до3 1/2ч.ч. брашно
1г шафран*
щипка сол
стафиди

 Млякото се загрява почти до кипване и в него се добавя шафран.Оставя се да се охлади до 30-35С ,
сместа се оцветява в красиво жълто.
В тази смес, след като е охладена се разтваря маята.
В кошничката на машина за хляб** се изливат разбитото яйце и белтъкът, млечната смес с маята, захарта, щипка сол, топлата мазнина и най-отгоре брашното. Отначало сложих 3ч.ч.брашно, а после постепенно добавях да стане стегната топка.
  Пуска се на програма "тесто"! 20мин. след като е месила, машината се спира и се пуска отново програмата отначало да меси - т.е. става двойно месене и втасване - един път тестото е увеличило леко обема си, премесва се и отново втасва. Оставя се програмата да работи до край, а тестото да утрои обема си.
   Готовото втасало тесто се премесва отново и се разделя на 10части. От всяко късче тесто се отделя малко топченце за опашчица, едно по-голямо за главичка, а останалото се оформя на дълъг (45-50см), тъничък  фитил с дебелината на кутре. Завива се на спирала. От парченцето за главичка също се оформя фитилче, но късичко и дебело. Приплесва се леко и с остър нож се прерязват ушичките. В застлана с хартия тава се сглобяват зайчетата, като се оставя разстояние помежду им.  Поставят им се очички от стафидите.
  Оставят се в топла фурна за 15-20мин., намазват се с разбит с 1ч.л. прясно мляко жълтък и се посипват по желание с малко захар. Пекат се в загрята фурна на 160С с вентилатор или 180С без вентилатор 12- 15мин.
   Любопитното пиленце на снимката е за компания на зайковците! :)))

   Да ви е сладко и се забавлявайте,докато готвите!





    *Шафранът може да се пропусне или да се замени с щипка куркума.
    **Ако замесвате на ръка - в пресятото брашно направете кладенче и добавете всички съставки. Замесете стегнато, но пластично тесто и го оставете да втасва в намаслена купа, покрито с кърпа или фолио. След като удвои обема си го премесете енергично и го оставете отново на топло. След това се работи по същия начин с него.

   И предложение за празнични агънца, които могат да се приготвят от същото тесто или по тази рецепта!




Изпробвано и споделено:

                                              От Kath Mil !

                                           От Мая Симеонова !

29 коментара:

mirjana каза...

Prekrasno,prekrasno...moram da ih probam napraviti !!!!

Мира каза...

Много красиви зайчета,поздравления за чудесната идея!
Носят празнично настроение!
Ще ги направя за Великден.Благодаря за рецептата!
Хубав петък!

nas каза...

Страхотни зайчета! Задължително ще ги направя и аз :)

Ани каза...

Веси, невероятни са, радвам им се като малко дете :)) Жалко, че нямам машина за хляб..

Гуинет каза...

Чудесна идея за Великден, Веси! Много се радвам, че я сподели с нас. Колко настроение ще донесат тези сладурчета на великденската трапеза! Поздрави!

на гости в моята кухня /Mim's sweet things каза...

Страхотни идея и изпълнение
много са сладки и зайчетата и пиленцата
поздравления
ще те следя из късо от сега нататък,да не изтърва нещо интересно:))
хубав петък и поздрави

Hristiana каза...

Прекрасни зайчета! Ще се пробваме да ги направим и ние. Шафранът с какво може да се замени?

Анонимен каза...

Весе, прекрасни са, определено ще спретна и аз едни такива за Великден!
Благодаря за идеята!

Роси каза...

Зайчетата са убиец,много сполучливи наистина!
Пожелавам хубава вечер,Весе!

Maria Pepeldjiyska каза...

Страхотни зайчета, създаващи страхотно настроение!
Мария

elij-Elka Grozeva каза...

Много са сладки зайчетата.Поздравления!Приятен уикенд!

Габи каза...

Много са сладурски! Непременно ще опитам това оформление! Много благодаря за идеята и рецептата! Поздрави!

Екатерина каза...

Веси, големи сладурчета са! Толкова красиво си ги оформила! Поздравления! Приятни почивни дни!

Magi каза...

много са нежни и красиви Веси, браво на теб, толкова много хубави и направени с любов неща ни поднасяш винаги!!!

vesi4ka каза...

Благодаря ви,момичета!Направете зайковците и споделете резултата!
Ани,машината за хляб не е задължителна,чудесно тесто се получава и при замесване на ръка,поне досега все така съм го месила.
Християна,допълних рецептата - може да пропуснеш шафрана или да го замениш с щипка куркума за цвят.

kuvaricaveca каза...

Prelepi su!!! Moram da probam za uskrs, deca će biti oduševljena!!!

vesi4ka каза...

Весна,благодаря ти!
Децата ще са очаровани!

teoleo каза...

да ама твоите зайчета са много по- хубави от тези дето са те вдъхновили... разкошни са

toni_n каза...

Страхотни зайчета, Веси!
Децата много ще се зарадват :)

Поздрави и усмивки :)

Labidú каза...

Qué guapísimos!!!! Te quedaron geniales. Gracias por quedarte conmigo. Besinos

Миш- маш с Мария каза...

Страхотна идея ,благодаря !:) Вече ги спретнах тези зайчета, но с друго тесто близко до козуначеното. Обаче моите зайчета синът ми ги оприличи на катерички :))))

Kokona каза...

И пиленцето и зайковците са чудесно оформени и перфектни на цвят:) Майстор си, Веси :*

Unknown каза...

Is there any way you can translate this recipe into English? These are so cute!

Marie-Laure каза...

I have just tried your recipe. This bunny is fabulous ! Thanks !

http://www.odelices.com/recette/brioches-lapins-de-paques-etapes-en-photo-pas-a-pas-r3460/

Unknown каза...

can somebody help to translate?

Serene-Gemini каза...

Very pretty. Thanks for sharing.

Serene-Gemini каза...

Very pretty. Thanks for sharing.

Доля каза...

Гарний рецепт!!!!!!!!!

Unknown каза...

Страхотна рецепта. Правя ги вече две години и тази година пак ще ги правя,само имам един въпрос. Моите се надуват много и се губи от формата а Вашите са перфектни. Как го постигате?
Поздрави