четвъртък, 29 декември 2011 г.

Коледни меденки

   Малко закъснях с тази рецепта,Коледа мина,наближава Нова година,но наистина,не успях да я публикувам по-рано,за което се извинявам.И все пак за новогодишната трапеза може отново да си изпечете тези красиви сладки.А защо не и за подаръчета за сурвакарчетата,
които ще очакваме на 1-ви януари!
   По тази рецепта пека от няколко години коледните меденки,тази година ги приготвих с черно пшенично брашно,резултата много ми хареса.
240гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
80гр.захар
50мл мед
2 с.л.прясно мляко
1 жълтък
60гр.маргарин(краве масло)
1ч.л.канела
1ч.л.смлян джинджифил
за украса: 1 белтък
250гр.пудра захар
1-2с.л.лимонов сок

      Меда,маргарина(маслото),захарта и млякото се затоплят на водна баня до разтопяването на захарта.Добавят се жълтъка,подправките и брашното,пресято с бакпулвера.Замесва се меко тесто.Ако има нужда добавете още малко брашно,но е добре да остане леко лепкаво. Завива се в свежо фолио и се поставя в хладилник.Охлажда се за 30 мин.,след което се разточва на тънък(0,5см) пласт.Изрязват се фигурки с помощта на формички.Пекат се на 180С,в застлана с хартия тава,до леко порозовяване.Охлаждат се преди да се украсяват.
   За украсата се разбърква захарта,белтъка и лимоновия сок.С помощта на шприц или фунийка от целофан се украсяват меденките.Може и изцяло да се намажат с глазура,да се посипят със захарни пръчици или перлички, или да се използват сладкарски бои и да се оцвети глазурата в различни цветове.Вместо бои може да използвате плодови сиропи - от арония,малини,вишни.Получава се нежнорозово.
 
  За "топящите се снежни човечета" върху всяка кръгла меденка се залепва по един желиран бонбон за главичка,очертава се контура на "разтопения снежко" и се залива с глазура.След като поизсъхне се поставят очички и носле от бонбонки,рисуват се с разтопен шоколад устата и ръцете.На главичката се залепя още един разрязан бонбон за калпаче.Оставят се добре да засъхне глазурата и са готови за вкусно подаръче,за радост на деца и възрастни!

  Снежните човечета видях тук и тук!

8 коментара:

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

И аз искам такъв подарък от снежни човечетаааа ...:))) Веси , прекрасни са ! Нямам думи , чудесни меденки ! Комплименти , комплименти !
Весели новогодишни празници и късметлийска нова 2012 год. !

vesi4ka каза...

Благодаря,Ванче! :))
Весело посрещане и на вас и да е здрава и усмихната Новата година!

traiana каза...

Ех, че хубава идея! Браво! малките у дома страшно ще се зарадват да правят тайива снежковци!Благодаря ти!

Zornitsa Nikiforova каза...

Веси, меденките са много подходящи и за Нова година, нали са снежни :) Чудни са!
Весело посрещане на празниците!

vesi4ka каза...

Траяна,Зори,благодаря, весело и вкусно посрещане на Новата година ви желая!

Kokona каза...

Мернах ги по-рано, ама сега и да ги коментирам! Страхотни са и много красиво украсени!:)

Светлана каза...

Очень красиво!!!

Анонимен каза...

Отново успешна рецепта изпробвана за тази Коледа.Благодаря!Весели празници на цялото семейство и на малкото сладурче !!! Мая Симеонова