понеделник, 19 декември 2011 г.

ПРАЗ СЪС СИНИ СЛИВИ И БУЛГУР

  Още една постна рецепта - семпла,но вкусна яхнийка с праз!

Необходими продукти:
бялата част на 2-3 стръка праз лук(от горната по-зелена част става чудесна салатка с маслини)
5-6с.л. олио
1/2 чаена чаша булгур
1 ч. л.червен пипер
чубрица
чер пипер
шепа сушени сини сливи
сол на вкус.

Начин на приготвяне:
Нарязания на парчета около 3-4см.праз се задушава в олиото и малко вода. Добавя се червения пипер, булгура и топла вода,да покрие продуктите.Ястието ври на много слаб огън,докато праза поомекне. Прибавят се предварително накиснатите в студена вода сливи.Посолява се манджичката на вкус и се доварява,сливите да омекнат.
Може да се сготви и без сливите,но те придават много мек,сладко-кисел и приятен вкус.
Булгура може да се замени с ориз.
И е задължителна топлата питка!

2 коментара:

Мира каза...

Интересна идея ,не бих пропуснала сливите.Мисля ,че те придават неповторим вкус на ястието,ще се пробва задължително.Благодаря за споделената рецепта!
Хубава седмица!

Мъх каза...

Мммм, ако продължавам да чета подобни рецепти, догодина ще постя:-) Прекрасна е манджичката;-)
Особено като знам какъв вкус добавят сините сливи:-)
Хубави празници, Веси!