петък, 9 септември 2011 г.

Компот от ябълки и круши -Compote pommes-poires

   Компот,компот,ама по френски!У нас компот всички знаем кое е,а във Франция се оказва,че "компот" е гъст плодов десерт,понякога пасиран,понякога на парченца,който се поднася с бисквитки или някакви дребни сладки.През лятото студен,зимата - топъл.Приготвя се от всякакви плодове,в разнообразни комбинации.Може да се гарнира със сос, топка сладолед или разбита сметана!

   Компот от ябълки и круши с карамелов сос и сметана
      Ябълки обелени и нарязани на парченца се поставят в касерола с капак,добавят се 2-3с.л.вода и се задушават на слаб огън,под капак 10мин.Добавят се и крушите и 1-2с.л.захар по желание и в зависимост от сладостта на плодовете.Варят се до омекване.Накрая аз добавих няколко капки есенция ром.
    За карамеловия сос се възваряват 100г захар и 100мл вода,докато започне да се карамелизира.Отдръпва се от огъня,добавя се 50г краве масло,разбърква се добре и по малко се добавя 80мл течна сметана,като се връща отново на котлона да клокне.Количеството на сметаната е в зависимост от това с каква гъстота искате да е соса.
  За гарниране използвах пакетче суха сметана на "доктора".
  След като се охладят плодовете,непосредствено преди сервиране се разпределят в чашки,като се поливат със сос и се гарнират със сметана.

  Леко и приятно десертче!




Искам да покажа и поредната блогерска награда получена от Мариета!
Благодаря ти,мила,много ме зарадва и се чувствам много поласкана от вниманието!Благодаря!

3 коментара:

Vili Konova каза...

Съблазнително звучи!Французите си знаят работата, а твоето представяне е чудесно.
Поздрави!

Роси каза...

Весе,чудесен десерт!С рома много ще е ароматен!
Честита ти заслужена наградка!

Хубава неделя!

Черпак с мерак каза...

Весе любимият ми десерт ,а твоя е уникален.
Сърдечни поздрави!