петък, 21 октомври 2016 г.

Усукани багети


   Замесвам хляба от вечерта, тестото престоява цяла нощ в хладилник и на сутринта се изпича. Така за обед имаме пресен, божествено ухаещ хляб с хрускава коричка и мека вътрешност. Рецептата може да ви се стори дълга и пипкава, всъщност става лесно, без много месене и занимавка. А и резултатът си заслужава!

Продукти:
10г прясна мая
1ч.л. захар
1ч.ч. вода
3ч.ч. бяло брашно
1ч.л. сол
1с.л. зехтин
* Маята, захарта и водата се разбъркват. Добавя се 1ч.ч. брашно, разбърква се и закваската се оставя за 15мин. да шупне.
*Поръсва се с 1ч.л. сол и се разбърква добре. Добавят се останалите 2ч.ч. брашно и с помощта на лъжица се обърква гъсто тесто, само колкото да се овлажни брашното. Налива се захтинът и се размесва още веднъж. Оставя се отново в покой за 15мин.за да протече аутолизата.
*Отпусналото се тесто се измесва до гладкост - става много бързо, буквално с няколко движения. Оформя се на топка и се поставя в купа с капак или контейнер и се прибира в хладилник.
*Сутринта тестото е увеличило 2-3 пъти обема си. Изсипва се на обилно набрашнен плот без да се мачка. Поръсва се обилно и отгоре с брашно. Леко се раздърпва на правоъгълник и се разрязва на 3. Всяка част се усуква и хлебчетата се нареждат върху хартия за печене. Оставят се на плота, докато загрее фурната до 250С.
*Багетите се пекат на най-ниското ниво на фурната до хубав загар. Охлаждат се на решетка.





четвъртък, 7 юли 2016 г.

Квасен хляб с тиквено семе и орехи

   Искате да имате на трапезата си полезен и здравословен хляб с квас, но нямате търпение да си отгледате сами закваска? Има решение - може да ползвате готова такава от Био магазин Спирала. Предлагам ви рецепта за вкусен, здравословен и засищащ хляб с пълнозърнесто пшенично брашно, ръжена закваска, тиквено семе и орехи. Ръжената закваска дава на хляба онази характерна, едва доловима киселинка, като в същото време с пшеничното брашно той става лек, порест и с мека, нежна средичка, характерно за пшеничния хляб. Добавките от семена и ядки го правят още по-полезен и вкусен! Приготвянето на такъв хляб отнема време, но резултатът си заслужава всеки отделен час!

Продукти:
био течна ръжена закваска
3с.л.+2ч.ч. силно бяло брашно
2 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
1ч.л. сол
2с.л. зехтин
3с.л. тиквени семки
3с.л. нарязани орехи

вторник, 24 май 2016 г.

Ягодов чийзкейк без печене


Продукти:
1оп. чаени бисквити
50-60г краве масло

200г крема сирене
3-4с.л. захар
есенция ванилия
200мл течна сладкарска сметана
10г желатин

500г ягоди
4-5с.л. захар
200мл ягодов сок(може от компот)
10г желатин

ринг за торта 18см
малка купичка с обло дъно
свежо фолио

вторник, 3 май 2016 г.

Агнешка дроб-сарма


   Големият празник Великден отмина, но предстои Гергьовден, за който по традиция може да си приготвите тази вкусна агнешка дроб-сарма, наред с печеното агне и зелените салатки. И в продължение на публикациите с продукти на Крина, ви предлагам да си я приготвите с ориз Баланс, съчетаващ полезните хранителни качества на кафявия ориз с мекия и деликатен вкус на белия. Вкусът по нищо не се различава от обикновения бял ориз, затова пък е много по-здравословен!

Продукти:
1 агнешки комплект, включващ черен дроб, сърце, бял дроб, далак, шкембе и чревца
2ч.ч. ориз Баланс на Крина
1 връзка зелен лук
пресен джоджен
пресен дивисил
чубрица и черен пипер
за заливката:
400г кисело мляко
3 яйца
2с.л. с връх брашно
щипка хлебна сода

понеделник, 18 април 2016 г.

Бобена чорба със суджук

   Имало едно време ... една добра баба, която готвела за внуците си най-вкусната бобена чорбичка на печката с дърва! И за да е още по-вкусна и ароматна, добавяла малко нарязан суджук от килерчето. Но, (винаги има едно но!) ... тъй като внуците били много капризни и не обичали никакви подправки и зелении в чорбичката, баба я готвела "чиста" и все пак мноого, много вкусна! А рецептата? Ето я:


Продукти:
2ч.ч. Български боб "Имало едно време..." на Крина
2 глави лук
1 морков
клонче пресен джоджен
половин петала суджук
1с.л. сладък червен пипер
олио
сол