Джалеби(jalebi) - индийски десерт, познат ни от нашумелите напоследък индийски сериали. Приготвя се лесно, не изисква много продукти и с 2-3 "дантелки" джалеби се засища глада за сладко. Единственото, което е по-специално, това е използването на подправката шафран - пестици(близалца) от шафранов минзухар, която дава чудесния, златист цвят. Предполагам, че в индийските и турски магазини може да се намери, а навярно я има и на по-заредените щандове за подправки в големите вериги магазини. Но дори и да не намерите истински шафран, направете си джалеби само с кардамон - уникален аромат! За цвят на сиропа може да добавите щипка куркума. В различните рецепти за тестото се използват най-разнообразни брашна - срещат се рецепти с бяло брашно, грис, царевично брашно, соево или от нахут. Аз избрах да приготвя моето джалеби със смес от бяло пшенично брашно и от нахут. Нахутеното брашно поема по-малко мазнина при пърженето и това прави десерта по-вкусен. Ако не го намерите, можете спокойно да го пропуснете и да приготвите джалеби само с бяло брашно.
Продукти:
1ч.ч. бяло брашно
1с.л. с връх брашно от нахут
1/4ч.л. суха мая
1ч.ч. вода
за сиропа:
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. вода
10-15 нишки шафран
3-4 кутийки кардамон
1с.л. лимонов сок
олио за пържене
Разбъркайте водата и маята. Добавете двата вида брашно и забъркайте рядко тесто, малко по-гъсто от палачинково. Оставете го настрана, докато приготвите сиропа.
Кипнете захарта, водата, шафрана и кардамона. Оставете да поври 8-10мин., накрая добавете лимоновия сок.
Загрейте олиото в тиган, на среден огън - около 1,5 - 2см, да могат свободно да се пържат "дантелите". Налейте тестото в пластмасово шише с малка дупка на капачката(подходящи са шишетата от сосове - от горчица, кетчуп, майонеза) или използвайте здрав плик, на който отрежете връхчето. Наливайте по малко тесто в тигана, като оформяте спирали. Пържете джалеби от двете страни до леко златисто. От маслената баня изваждайте с решетеста лъжица на домакинска хартия да попие излишната мазнина, а после прехвърляйте готовите в захарния сироп за кратко, докато се изпържат следващите джалеби. Отцедените от сиропа нареждайте в чиния. Може да ги поръсите със счукани ядки - бадеми или шам-фъстък. Поднесете джалеби топли или студени, в компанията на чудесен Масала чай!
Да ви е сладичко!
Източник!
3 коментара:
Честит празник, мила!Сладки мигове на щастие през идващата пролет ти желая от сърце!
Благодаря, мила! Честит празник и на теб! Обич, здраве и уважение да те съпътстват!
Доста интересно. Много ми се иска да опитам индийската кухня, но все не намирам подходящо място за това. Явно вкъщи ще трябва да пробвам :)
Публикуване на коментар