четвъртък, 28 март 2013 г.

Великденски козуначени агънца


Продукти:
3 яйца(1 жълтък се отделя за намазване)
200г заквасена сметана
20г прясна мая
30-40мл топла вода
1ч.ч. захар
щипка сол
1с.л. лимонов сок
100г краве масло
4- 4 и 1/2ч.ч. бяло брашно
настъргана лимонова кора

  Маята се разтваря в топла водичка, добавя се 1с.л. от захарта и 1 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне. В голяма купа се пресява брашното, добавят се останалите продукти без маслото, шупналата мая и се замесва еластично, нелепнещо тесто. Оставя се за 15мин. да се отпусне.
  Маслото се разтопява и започва измесването - ръцете се топят в масло и се меси енергично, докато постепенно тестото поеме цялото количество масло*. Оставя се на топло, покрито с кърпа да удвои обема си.
   Втасалото тесто се премесва и се оформят агънцата - от малки късчета се разточват фитилчета и се завиват на спирала. Поставят се на купчинка, като се застъпват едно върху друго. Отдолу се поставят крачетата, а най-отгоре се оформя главичката с носле и очички.Втасват 15мин. и се намазват с разбит жълтък. Пекат се в предварително загрята фурна, на 180С до зачервяване.



    *   Използвам хлебопекарната за замесването на тестото. Програма 1 - обикновен бял хляб. След сигнала за добавки отварям капака и наливам по 1ч.л. разтопено масло, докато тестото поеме всичко. След това прехвърлям тестото в купа и оставям да втасва, покрито с кърпа или свежо фолио.
. Втасват 15мин. и се намазват с разбит жълтък. Пекат се в предварително загрята фурна, на 180С до зачервяване.


3 коментара:

Марина и Георги каза...

Ах, тези симпатични агънца. Харесва ми това, че тестото е за хлебопекарна, което ме улеснява доста :) Страхотни снимки..

Поздрави

tillia каза...

Веси, много са красиви и оригинални!За празника са невероятни!
Приятни почивни дни!

Екатерина каза...

Веси, много са готини агънцата, страхотна идея! Поздрави!