Продукти за 8 хлебчета:
21г прясна мая или 7г суха
1/2ч.ч. топла вода
1ч.ч. топло мляко
1ч.ч. настърган сварен картоф
1/2ч.ч. извара
2ч.л. сол
1ч.л.мед
1 яйце
1/2ч.ч. олио или разтопено масло
около 5ч.ч. бяло брашно
200г сирене
Замесване на тестото в машина за хляб:
продуктите се поставят в контейнера в следната последователност - първо мокрите - водата с разтворената прясна мая, млякото, разбъркано с меда, яйцето, картофите и изварата, олиото и отгоре сухите - пресятото брашно и солта. Ако се използва суха мая се изсипва най-отгоре, в малка ямка върху брашното. Програма "тесто".
На ръка тестото се замесва като се пресее брашното и в него се добавят останалите продукти. Измесва се гладко, нелепнещо тесто, което се поставя в намаслена купа, покрива се с влажна кърпа или свежо фолио и се оставя на топло за 1 час до удвояване на обема.
Готовото втасало тесто се разделя на 8 части и се оформят топки. Всяка топка се разточва върху добре набрашнен плот на дълга елипса и се поръсва с натрошено сирене. Завива се на руло откъм късата страна и се нареждат върху хартия за печене. На всяко хлебче с остър нож се прави дълбок разрез в средата, през всички слоеве, като краищата на хлебчето остават неразрязани.
Оставят се на стайна температура за 15-20мин. да се отпуснат и да бухнат леко и се изпичат в много нагорещена фурна, на 200С до покафеняване.
9 коментара:
Много изкусителни хлебчета!
Веси, грабвам си едничко - толкова апетитно си ги поднесла, поздравления!
Правя експерименти с хлебчета, но с картофи още не съм опитала.
Веси, благодаря ти за интересното предложение, ще се възползвам!
Поздрави!
Много красиви и апетитни хлебчета са се получили! Поздрави и приятна вечер!
Дали мога да направя хлебчетата с ръжено брашно Благодаря предварително!!!!!!!!!!!! ААААА забравих вие сте супер!!!!!!!! Браво за прекрасните рецепти тук винаги когато мога да направя нещо се възползвам от вашите рецепти така че много се рдвам че ви има <3 <3 <3
Благодаря!!! :) )))
Ако заместите половината брашно с ръжено ще станат чудни хлебчета, но ако са само с ръжено, ще останат сбити и няма да се надигнат. Трябва да има и малко пшенично брашно.
Благодаря много ще пробвам и ще ви пиша
Много вкусни и пухкави хлебчета! Благодаря за прекрасната рецепта!
Невероятни стават .Благодаря ,че споделите рецептата с нас.
Публикуване на коментар