неделя, 2 декември 2012 г.

Портокали конфи

  Подготовката на коледните аромати е в разгара си, портокалите конфи приготвих за коледния кекс и бисквитките, а сосчето е толкова ароматно .... предусещам с палачинки ще е супер!
   Ако изпробвате рецептата,
за предпочитане е да изберете по-дребни,не много сочни портокали. Приготвя се с цели портокали и е разкошно!

Продукти:
500г портокали
1 литър студена вода
захар - количеството по-надолу в рецептата


   Портокалите се измиват и попарват с вряла вода. Нарязват се, без да се белят, на полумесеци с дебелина 4-5мм и се заливат с 1л студена вода. Оставят се да престоят 12 часа, след което се кипват и се варят на среден огън, без капак 40мин. Оставят се отново да отлежат 24 часа. След изтичане на определеното време се претеглят и се прибавя същото количество захар (за по-лесно претеглете тенджерката празна още в началото и на този етап само извадете теглото и' от общото претеглено). Сместа се кипва отново и се вари 40-50мин или до леко сгъстяване. Сладкото се насипва в сухи буркани, завива се капачката и след охлаждане се прибират в хладилник.
   Може да се използва за декориране на торти и сладкиши, отцедените и нарязани на дребно плодове се добавят в кексове, сладкиши и бисквитки, а сиропа е готов топинг за сладолед, палачинки и др.

2 коментара:

Иглика каза...

Благодаря за споделянето, тъкмо се чудех какво ми убягва около коледната подготовка, а сега се сетих и ще се заема тези дни!

Luchiya каза...

Чудесна идея! Ще пробвам някой път.