вторник, 9 октомври 2012 г.

Картофени багети

   Тестото за тези багети беше пълна импровизация от моя страна,имах два сварени картофа за употребяване,но се получиха чудесни - пухкави,вкусни и дъхави!И свършиха за нула време!

Продукти:
350мл айран
1с.л.сол
1с.л.захар
50мл олио
2 сварени картофа
1пак.суха мая(7г)
брашно около 550-600г


   Картофите се настъргват или намачкват като за пюре.Всички продукти се поставят в контейнера на хлебопекарната и се замесва меко,нелепнещо тесто.Оставя се,както е по програма "Тесто" да удвои обема си.
   Втасалото тесто се изсипва на набрашнен плот,премесва се.Разделя се на три части и всяка се оформя на фитил с дължината на тавата в която ще се пекат багетите(около 40-45см).По желание може да посипете на плота маково семе или сусам и да оваляте в него фитилите тесто.Оформените багети се поставят в застлана с хартия тава или върху силиконово килимче.Нарязват се с ножица* и се оставят да втасат за 15-20мин.Пекат се в предварително загрята на 220С фурна до зачервяване.



  * Това оформяне на хляба французите наричат baguette épi. С кухненска ножица от фитила се нарязва "житеният клас" - ножицата се държи под наклон 45 градуса и тестото се реже на късчета с дебелина 2-3см,като всяко отрязано парченце се измества последователно наляво и надясно.В основата на багета остава малко непрорязано тесто,за да държи свързани отделните "зрънца".На снимката е показано нагледно колко е лесно:
                               Снимката е взаимствана от тук,аз не успях да снимам.:)



  

    

7 коментара:

tillia каза...

Изглеждат толкова пухкави и дъхави! А оформянето е много оригинално
Поздравления!

Анонимен каза...

Невероятно вкусни!Станаха любими на семейството ми.Благодаря за рецептата.Благодаря за всичките рецепти:)

Гуинет каза...

Чудесни са! Правила съм фокача с картофено тесто и вкусът е убийствен! Ще пробвам и твоите багети, Веси! Хубава вечер!

Diana Stoyanova каза...

Веси правих тези багети! МНОГО ВКУСНИ!!! Не успях да ги оформя като теб, но пък ги намазах с масло и свежи подправки. Благодаря за рецептата!

Анонимен каза...

Хареса ми рецептата, но, ако нямам хлебопекарна, може ли да поясните как и колко време се меси на ръка, за да се получи?

Руми каза...

Привет Веси!! Прекрасни багетки си приготвила, просто са неустоими и задължително ще ги пробвам!! Правила съм питки с картофи и такива с плънка от картофи и всички ги харесват, но сега ще се правят и багетки :). Хубав ден миличка и прегръдка!

Руми каза...
Този коментар бе премахнат от автора.