неделя, 20 ноември 2011 г.

Въздушна салата и "хайвер" от моркови

       Въздушна или стъргана салата - рецептата е много популярна в кулинарните форуми.
Основните съставки са картофи, кисели краставички, яйца, кашкавал, но търпи и много импровизации - пушена риба, моркови, червено цвекло и т.н. Моята салата е семпла и съдържа:

сварени картофи
кисели краставички
варени яйца
кашкавал
за майонезения сос:
200гр. майонеза
2с.л. гъсто кисело мляко
2-3с.л. марината от киселите краставички
за украсата:
сокът от 2 моркова
1пак. желатин
1/2ч.ч. олио
сламка или спринцовка
лимонов сок

     Смесват се майонезата, киселото мляко и маринатата от киселите краставички и се разбърква добре. Ако има нужда се посолява допълнително на вкус. Салатата се реди в порционни чинийки или общо плато - един след друг, всеки продукт се настъргва -  картофи, краставички, яйца, кашкавал и пак се повтарят, докато свършат. Между всеки слой се нанася майонезен сос.
  Украсата е според вашия вкус и фантазия. Аз експериментирах с кисела краставичка и желиран морковен сок - получи се красива имитация на червен хайвер!

   Изцежда се сокът от два моркова(благодарение на добрата воля и съдействието на "Елеком",моята сокоизстисквачка ще живее втори живот,УРА!!!). Желатинът се накисва в 2-3с.л.вода и се разтапя в МВ за 10сек. Смесва се с морковения сок, посолява се. Предварително половин чаша олио се поставя във фризер да замръзне за 2 часа. С помощта на спринцовка или както аз направих със сламка* се накапва от морковената смес в чашата с изстудено олио. Желатинът веднага стяга и се получават малки топченца, наподобяващи хайвер, които падат на дъното на чашата. След като накапете известно количество "хайвер", прецедете олиото и го поставете отново във фризера да се охлади и после продължете с "производството на хайверени зрънца".
Останалите в цедката зрънца се промиват под течаща вода и се напръскват с лимонов сок. Готови са за използване като украса на нашата въздушна салата!


  
* Сламката се потапя в морковената смес.С палец се запушва горния отвор и сламката се изважда. В долния край остава течност, която не изтича. Над чашата с олио, с леко притискане на сламката с два пръста се отделят малки капки (палеца все още запушва горния отвор). Когато свърши течността в сламката, повтаряме процедурата с потапянето и продължаваме с накапването в леденото олио.


11 коментара:

pep-4o каза...

Много интересен "хайвер", Веси, благодаря, че сподели!

Хубава нова седмица на теб!

Kokona каза...

Много интересна и вкусна салта, Веси!:) Както казваш - търпи импровизации.:)

Мира каза...

Апетитна салатка с чудесен вид!
Поздрави!

traiana каза...

Ех, че хубаво! Наистина помислих, че е хайвер:)

Мъх каза...

a?
Този ефект е феноменален:-)Не съм си представяла, че подобно нещо може изобщо да се прави. Ще ползвам някой ден да "шашна" приятели си:-)

на гости в моята кухня /Mim's sweet things каза...

Браво,страхотна салата а за украсата нямам думи,получила се е уникална,
въобще нямаше да ми хрумне,ако не беше споделила начина на приготвяне
поздравления
спокойни сънища и хубава, и спорна нова седмица

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Веси, страхотен хайвер.Впечатлена съм !И салатката е супер , но хайвера ме разби:)!Сърдечни комплименти ! Колкото пъти те посетя научавам нещо ново . Благодаря ти ! Чао и силна прегръдка с пожелание за лека седмица:) !

В кухнята съм! каза...

Уау!Никога не би ми хрумнало да направя фалшив хайвер от сок от моркови!:-)
И салатката е чудна!
Поздрави!

Denitsa Mincheva каза...

Ха, и аз се хванах, че това е истински хайвер, разглеждайки снимките, преди да прочета статията! Много интересен и полезен трик!
Поздрави

vesi4ka каза...

Благодаря на всички ви,момичета!
Успешен и усмихнат ден!Поздрави!

Albena Weibel каза...

Салатката изглежда невероятно! И аз си помислих , че е хайвер!!!