петък, 12 август 2011 г.

Пълнени картофи на фурна

  Вкусни,красиво препечени,с нежна кашкавалена/сиренена/сметанова/месна вътрешност ... вариантите на тези картофки са стотици.Няма да давам точни пропорции,само начина на обработка и печене.За гарнитура или като самостоятелно ястие,щом е картоф,за нас винаги е вкусно!
 
По един среден картоф за порция
кашкавал
топено или пушено сирене
свежо сирене или моцарела
майонеза
подправки и сол на вкус и каквито обичате.
   Използвам фурната когато пека нещо друго,да метна в нея и няколко картофчета,измити,подсушени и надупчени на няколко места,завити с алуминиево фолио.Оставям ги,докато омекнат напълно.
  Готовите изпечени картофки издълбавам с лъжица,така,че да се получат подобия на купички с тънки стени,запазвам фолиото под картофа,за по-голяма устойчивост и да не потече плънката в тавата.
   Издълбаната картофена маса смесвам с няколко лъжици майонеза и различни настъргани сирена и кашкавали.Тук може да включите фантазията си и да добавите освен сирена и някакво месо - сварено пилешко,колбаси,бекон или каквото предпочитате,или гъби,маслинки,царевица.
  Картофените чашки се напълват с приготвената смес и се запичат под горен реотан до златиста коричка.
   От сместа за пълнене остава известно количество,което не се събира в картофите - може да я сложите направо на купчинки до тях,да напълните разполовени пиперки или да я сложите на малки филийки хляб и да запечете заедно всичко.

 Добър апетит!

7 коментара:

Аелис каза...

Веси, страхотна идея!Много вкусни изглеждат запечените картофи:).
Поздрави и хубав ден!

fedora каза...

Ще се възползвам от предложението с фолиото - така хем по-добре изправени ще стоят картофите, хем и тавата по-лесно ще се мие :)) Много ми допада тази хитринка, както и рецепата :)

Хубав уикенд :)

vesi4ka каза...

Благодаря,момичета!
Хубав уикенд и на вас!

Роси каза...

Много обичам такива вкусни картофени варианти!
Непременно ще опитам и твоят,Весе!Страхотни са!

Поздрави от мен!

Жани каза...

Много ми допадна рецептата, лесна и вкусна, благодаря за идеята,
Приятелски поздрави!

Габи каза...

Обичам такива бързи, лесни и вкусни рецепти. Единственото нещо, което обичам повече са картофите ;) Моята половинка твърди, че основната причина да го взема е това, че в неговия край те са в изобилие :)))

Iliana каза...

Облизвам се на тези картофи от доста време. Крайно време е и аз да направя. Благодаря за лесното и вкусното предложение!