Сладко предложение за коледната закуска или допълнение към следобедното кафе! С омайващ аромат на канела и празничен вид!
Продукти:
2 яйца
200мл прясно мляко
100г захар
50-60г краве масло или мас
20г прясна мая или 7г суха
около 600г брашно
ванилия
за пълнеж:
50г краве масло
1/2ч.ч. захар
1ч.л. канела
за украса:
3-4с.л. пудра захар
1ч.л. лимонов сок
бонбони
Страници
▼
понеделник, 17 декември 2012 г.
събота, 15 декември 2012 г.
Постни орехови кравайчета
Продукти:
100мл олио
240мл бира
1ч.ч. смлени орехи
1с.л. захар
1 пак. бакпулвер
300-350г брашно
за сиропа:
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. вода
за овалване:
1ч.ч. смлени орехи
захарни пръчици
кокос
пудра захар
сряда, 12 декември 2012 г.
Морковени кексчета с портокалови корички
Една празнична рецепта, която внесе в дома ни много аромат, вкус и настроение! Подходяща е за Коледа и Нова година! И всъщност никой не разбра, че в кексчетата има моркови, докато не им казах... :)))
Продукти за 12 броя:
2 яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. олио
250г моркови
50г лешници
50г отцедени портокалови кори от сладко
2ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
за глазурата:
3-4с.л.пудра захар
лимонов сок
портокалови корички от сладко или прясно настъргана кора
1ч.ч. = 240мл
Морковите се настъргват на ситно ренде, лешниците се счукват, а портокаловите корички се нарязват на дребно.Яйцата се разбиват със захарта, добавят се млякото и олиото, морковите, лешниците и портокаловите корички.Накрая се сипва пресятото с бакпулвера брашно. Тестото се разпределя в 12 формички за мъфини, застлани с хартиени капсули или намазани с мазнина и поръсени с брашно. Пекат се на 180С, в предварително загрята фурна. Пробват се с клечка за зъби.
След като изстинат се намазват с глазура от пудра захар, лимонов сок и ситно нарязани портокалови корички. Оставят се да стегне глазурата за час-два.
Да ви е сладко!
Продукти за 12 броя:
2 яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. олио
250г моркови
50г лешници
50г отцедени портокалови кори от сладко
2ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
за глазурата:
3-4с.л.пудра захар
лимонов сок
портокалови корички от сладко или прясно настъргана кора
1ч.ч. = 240мл
Морковите се настъргват на ситно ренде, лешниците се счукват, а портокаловите корички се нарязват на дребно.Яйцата се разбиват със захарта, добавят се млякото и олиото, морковите, лешниците и портокаловите корички.Накрая се сипва пресятото с бакпулвера брашно. Тестото се разпределя в 12 формички за мъфини, застлани с хартиени капсули или намазани с мазнина и поръсени с брашно. Пекат се на 180С, в предварително загрята фурна. Пробват се с клечка за зъби.
След като изстинат се намазват с глазура от пудра захар, лимонов сок и ситно нарязани портокалови корички. Оставят се да стегне глазурата за час-два.
Да ви е сладко!
сряда, 5 декември 2012 г.
Голяма саварина със сметана
Продукти:
1/2ч.ч. топло прясно мляко
20г прясна мая
3с.л. захар
3 яйца
3с.л. разтопено масло
3 - 3,5ч.ч. брашно
щипка сол
1/2ч.ч. стафиди, сушени плодове или ядки
сироп:
1,5ч.ч. захар
1,5ч.ч. вода
2-3с.л.ром или коняк
или есенция
за украса:
200мл сладкарска сметана
плодове
неделя, 2 декември 2012 г.
Портокали конфи
Ако изпробвате рецептата,
за предпочитане е да изберете по-дребни,не много сочни портокали. Приготвя се с цели портокали и е разкошно!
Продукти:
500г портокали
1 литър студена вода
захар - количеството по-надолу в рецептата
понеделник, 19 ноември 2012 г.
Питка за здраве и юбилейна (№200) публикация
С тази питка се включвам в инициативата на Илианка - "Щъркелово гнездо" и Ирония - Режицата не ножи или как снежат хфърчинки -
"Направи питка за здраве и ти и предай нататък" !
По стечение на обстоятелствата тази публикация е и юбилейна за блога - 200-а по ред!
Нека да е здраве за всички ни!
И рецептата за питката:
20г прясна мая
300мл течност - по равно прясно мляко и вода
1с.л.мед
1ч.л.сол
1 яйце
3с.л.олио
около 500-550г брашно
малко разтопено масло
сирене
1 яйце за намазване отгоре
сусам
Овесена каша с "карамелени" ябълки
Продукти за 2 порции:
1ч.ч. овесени ядки
1/2ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. вода
щипка сол
1 голяма ябълка
2-3с.л. кафява захар
20г краве масло
събота, 17 ноември 2012 г.
Шкембе чорба
Приготвям тази чорба със свинско прясно шкембе, закупено от местната месарница. Телешкото замразено, което се продава не ми харесва - безвкусно е и стои като гумено, а свинското е нежно и бързо се сварява.
понеделник, 12 ноември 2012 г.
Медена тиква с орехи
Познатата на всички печена тиква, но приготвена малко по-различно и с по-различен, екзотичен
аромат. Много сладък и вкусен десерт!
Продукти:
1кг тиква
1ч.ч.захар
4-5 карамфилчета
2-3с.л.мед
1/2ч.ч.орехи
аромат. Много сладък и вкусен десерт!
Продукти:
1кг тиква
1ч.ч.захар
4-5 карамфилчета
2-3с.л.мед
1/2ч.ч.орехи
събота, 10 ноември 2012 г.
Мариновани гъби
Продукти:
500г пресни печурки
80мл ябълков или винен оцет
120мл олио или зехтин
2-3 скилидки чесън
1ч.л. сол
2ч.л. захар
4 дафинови листа
10 зърна чер пипер
5-6 пъпки карамфил(по желание)
копър(по желание)
500г пресни печурки
80мл ябълков или винен оцет
120мл олио или зехтин
2-3 скилидки чесън
1ч.л. сол
2ч.л. захар
4 дафинови листа
10 зърна чер пипер
5-6 пъпки карамфил(по желание)
копър(по желание)
вторник, 6 ноември 2012 г.
Руски глазирани пряники
Опитвали ли сте руски пряники? Медени,какаови, лимонови, с мента, с ванилия,
ръжени, пшеничени - има стотици вариации и всички са чудесни! Ако не сте ги пробвали, посетете някой от руските магазини "Берьозка" и си изберете или може да си ги опечете в къщи - стават много лесно, а са толкова вкусни!
Рецептата ми е за основно медено-захарно парено тесто. Към нея могат да се добавят различни аромати, част от брашното да се замени с ръжено и т.н.
Продукти:
3ч.ч.брашно(бяло или 1/3 ръжено)
1ч.ч.захар
1/4ч.ч.мед
50мл олио
1яйце
1/2ч.л.сода бикарбонат
1/2ч.л.смес от подправки*
1/4ч.ч.вода
за глазура:
4с.л.захар
2с.л.вода
1с.л.лимонов сок
**
ч.ч. - 240мл
ръжени, пшеничени - има стотици вариации и всички са чудесни! Ако не сте ги пробвали, посетете някой от руските магазини "Берьозка" и си изберете или може да си ги опечете в къщи - стават много лесно, а са толкова вкусни!
Рецептата ми е за основно медено-захарно парено тесто. Към нея могат да се добавят различни аромати, част от брашното да се замени с ръжено и т.н.
Продукти:
3ч.ч.брашно(бяло или 1/3 ръжено)
1ч.ч.захар
1/4ч.ч.мед
50мл олио
1яйце
1/2ч.л.сода бикарбонат
1/2ч.л.смес от подправки*
1/4ч.ч.вода
за глазура:
4с.л.захар
2с.л.вода
1с.л.лимонов сок
**
ч.ч. - 240мл
събота, 3 ноември 2012 г.
Кекс с ябълки и овесени ядки
Много лесен, вкусен и ароматен кекс! Рецептата е от старите тефтери!
Продукти:
3яйца
1,5ч.ч.захар
3/4ч.ч.олио
2ч.ч.брашно
2ч.ч.настъргани ябълки
1/2ч.ч.счукани орехи
1/2ч.ч.овесени ядки
1 бакпулвер
1ч.л.канела
Продукти:
3яйца
1,5ч.ч.захар
3/4ч.ч.олио
2ч.ч.брашно
2ч.ч.настъргани ябълки
1/2ч.ч.счукани орехи
1/2ч.ч.овесени ядки
1 бакпулвер
1ч.л.канела
сряда, 31 октомври 2012 г.
Крем-супа с тиква и печени чушки
Продукти:
500г тиква
2-3 червени чушки
1 глава лук
1ч.бульон(зеленчуков или пилешки)
1с.л.краве масло
малко олио
3-4с.л.заквасена сметана
черен пипер
500г тиква
2-3 червени чушки
1 глава лук
1ч.бульон(зеленчуков или пилешки)
1с.л.краве масло
малко олио
3-4с.л.заквасена сметана
черен пипер
понеделник, 29 октомври 2012 г.
Цитрусови "Сълзици"
"Сълзици",Palmiers,слонско ухо,както и да ги наричате,това са най-лесните за приготвяне бисквитки - бутер-тесто,захар и гореща фурна!А сега ви предлагам малко по-различен вариант - с цитрусов аромат,с много лек,едва доловим горчив привкус,който контрастира чудесно със сладостта на карамелизирана захар:
Продукти:
1 малка опаковка бутер-тесто
2/3ч.ч.захар
1с.л.ситно настъргана кора от лимон или портокал
2с.л.разтопено краве масло
Продукти:
1 малка опаковка бутер-тесто
2/3ч.ч.захар
1с.л.ситно настъргана кора от лимон или портокал
2с.л.разтопено краве масло
неделя, 21 октомври 2012 г.
Сос от печени зеленчуци
Продукти:
3-4 доматчета
2 пиперки(сладки)
1 люта чушка(по желание)
1 глава чесън
1 глава червен лук
зехтин или олио
босилек
2-3с.л.бяло вино
сол,пипер
3-4 доматчета
2 пиперки(сладки)
1 люта чушка(по желание)
1 глава чесън
1 глава червен лук
зехтин или олио
босилек
2-3с.л.бяло вино
сол,пипер
събота, 20 октомври 2012 г.
Кекс с лимонада
Рецептата за този вкусен,пухкав и ефектен кекс е на mivis_75 от форума Гответе с мен!Винаги се получава и винаги
перфектентен,благодаря ти,Миме!
Цитирам точно рецептата на автора:
"Продукти:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
250 мл. лимонада
2 ванилии
какао
пудра захар
перфектентен,благодаря ти,Миме!
Цитирам точно рецептата на автора:
"Продукти:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
250 мл. лимонада
2 ванилии
какао
пудра захар
вторник, 16 октомври 2012 г.
Ръжено-пшеничен хляб с орехи(хлебопекарна)
Продукти за 900г хляб:
1и5/8ч.вода
3с.л.сухо мляко
3с.л.олио
2ч.л.захар
2ч.л.сол
2ч.бяло брашно
2ч.ръжено брашно+1-2с.л.при нужда
1ч.л.суха мая Йоткер
1 таблетка Вит.С 100мг(стрита)
1/4ч.л.смлян кимион
добавки:
1/2ч.нарязани орехи
1с.л.сусам
*мерителната чаша е 240мл
1и5/8ч.вода
3с.л.сухо мляко
3с.л.олио
2ч.л.захар
2ч.л.сол
2ч.бяло брашно
2ч.ръжено брашно+1-2с.л.при нужда
1ч.л.суха мая Йоткер
1 таблетка Вит.С 100мг(стрита)
1/4ч.л.смлян кимион
добавки:
1/2ч.нарязани орехи
1с.л.сусам
*мерителната чаша е 240мл
петък, 12 октомври 2012 г.
Реване с крем Малеби
Рецептата е взаимствана от тук,като намалих малко количеството на захарта и мазнината - стори ми се прекалено сладко и мазно за нашия вкус.Реването ми се получи нормално сладко и липсата на половината мазнина не му се отрази съществено.И другото,което пропуснах е дъвката в крема - нямах в наличност,а не ми се търсеше по аптеките,но ако държите на автентичния вкус добавете няколко зрънца.
Ще напиша рецептата с количествата,които ползвах:
Продукти:
3 яйца
2с.л.захар
1ч.ч.кисело мляко
1/2ч.ч.зехтин или олио
1ч.ч.пшеничен грис
1ч.ч.с връх бяло брашно
1 бакпулвер
кората от 1 лимон
за сиропа:
2ч.ч.захар
2ч.ч.вода
сока от 1/2 лимон
за крема:
3,5ч.ч.прясно мляко
3с.л.брашно
2с.л.нишесте(без аромати)
5с.л.захар
50г краве масло
1 капсула есенция ванилия
вторник, 9 октомври 2012 г.
Картофени багети
Тестото за тези багети беше пълна импровизация от моя страна,имах два сварени картофа за употребяване,но се получиха чудесни - пухкави,вкусни и дъхави!И свършиха за нула време!
Продукти:
350мл айран
1с.л.сол
1с.л.захар
50мл олио
2 сварени картофа
1пак.суха мая(7г)
брашно около 550-600г
Продукти:
350мл айран
1с.л.сол
1с.л.захар
50мл олио
2 сварени картофа
1пак.суха мая(7г)
брашно около 550-600г
неделя, 7 октомври 2012 г.
Пипер в марината
Есенна салатка,която се приготвя много лесно и е толкова вкусна.Всъщност всичко с червен пипер си е вкусно,но тук го няма предварителното печене,задушаване,
белене...Може да се използват и по-криви чушки или камби.
Бързо и лесно!
Продукти:
1кг месест червен пипер
4-5скилидки чесън
олио
оцет
балсамов оцет
зехтин
белене...Може да се използват и по-криви чушки или камби.
Бързо и лесно!
Продукти:
1кг месест червен пипер
4-5скилидки чесън
олио
оцет
балсамов оцет
зехтин
петък, 5 октомври 2012 г.
"Възглавнички" с извара
Продукти:
200г извара
3 яйца
3с.л.заквасена сметана или кисело мляко
1с.л.захар
щипка сол
1ч.л.хлебна сода или бакпулвер
1ч.ч.+1-2с.л. брашно
пудра захар,мед,сладко
200г извара
3 яйца
3с.л.заквасена сметана или кисело мляко
1с.л.захар
щипка сол
1ч.л.хлебна сода или бакпулвер
1ч.ч.+1-2с.л. брашно
пудра захар,мед,сладко
вторник, 2 октомври 2012 г.
Обяд за 2мин.
За някои обяд,за други закуска,но е супер бързо за приготвяне!И може да сложите към яйцата това,което ви харесва като вкус.Моите са в този състав:
1 порция
2 яйца
малко бекон
малко кашкавал
1 малко доматче
стръкче магданоз
2 чаши
2 парчета свежо фолио
Във всяка чаша се наливат по 2с.л.вода и отгоре се поставя фолиото,да се получи ямка.Капват се няколко капки олио или зехтин и се чуква по едно яйце във фолиото.Добавят се нарязаните на малки кубчета домат,бекон и кашкавал.Поръсва се с магданоз и се посолява.Краищата на фолиото се събират нагоре и се усукват.
Чашите се поставят заедно в микровълнова фурна и се пекат 2мин. на 80% мощност.Ако не обичате течен жълтък,печете ги 2 мин.и 30сек.
Фолиото лесно се разгъва и яйцата-пашот се прехвърлят в чиния.Ястието е готово!
Добър апетит!
1 порция
2 яйца
малко бекон
малко кашкавал
1 малко доматче
стръкче магданоз
2 чаши
2 парчета свежо фолио
Във всяка чаша се наливат по 2с.л.вода и отгоре се поставя фолиото,да се получи ямка.Капват се няколко капки олио или зехтин и се чуква по едно яйце във фолиото.Добавят се нарязаните на малки кубчета домат,бекон и кашкавал.Поръсва се с магданоз и се посолява.Краищата на фолиото се събират нагоре и се усукват.
Чашите се поставят заедно в микровълнова фурна и се пекат 2мин. на 80% мощност.Ако не обичате течен жълтък,печете ги 2 мин.и 30сек.
Фолиото лесно се разгъва и яйцата-пашот се прехвърлят в чиния.Ястието е готово!
Добър апетит!
събота, 29 септември 2012 г.
Шоколадов пудинг
Най-най-шоколадовият пудинг,който съм опитвала!Истинска наслада за шокоманиаци!
Продукти за 6 порции:
3ч.ч. прясно мляко
4с.л.захар
2 жълтъка
3с.л.натурално нишесте
100г тъмен шоколад
*1ч.ч. = 240мл
Жълтъците,захарта и нишестето се разбъркват,добавя се млякото и сместа се поставя на котлона.Вари се при непрекъснато разбъркване с тел,докато леко се сгъсти.Отстранява се от огъня и се добавя начупения на парченца шоколад.Разбърква се,докато се разтопи и се разлива в чашки.Оставя се да се охлади.
Да ви е сладичко!
Продукти за 6 порции:
3ч.ч. прясно мляко
4с.л.захар
2 жълтъка
3с.л.натурално нишесте
100г тъмен шоколад
*1ч.ч. = 240мл
Жълтъците,захарта и нишестето се разбъркват,добавя се млякото и сместа се поставя на котлона.Вари се при непрекъснато разбъркване с тел,докато леко се сгъсти.Отстранява се от огъня и се добавя начупения на парченца шоколад.Разбърква се,докато се разтопи и се разлива в чашки.Оставя се да се охлади.
Да ви е сладичко!
понеделник, 24 септември 2012 г.
Саламки - "детелинки"
Продукти за тестото:
1ч.ч.прясно мляко
1/2ч.ч.кисело мляко
20г прясна мая
1с.л.захар
1с.л.сол
1 белтък
3с.л.олио
3с.л.краве масло
4-5ч.ч.брашно
за пълнежа:
колбас - Камчия, Хамбургски или Телешки, нарязан на тънки кръгчета
1 жълтък + малко мляко за намазване
сусам и чоролто(черен сусам) за посипване
четвъртък, 20 септември 2012 г.
Салата "Витамин"
Продукти:
1 малка глава червено цвекло
1 морков
1ч.л.мед
2-3с.л.прясно изцеден лимонов сок
2-3с.л.зехтин
сол
1с.л.сусам
магданоз
Червеното цвекло и моркова се настъргват.Магданозът се нарязва на ситно.Мед,лимонов сок,малко сол и зехтин се разбъркват и се подправя салатата.
Сусамът се насипва в суха тавичка и се запича за 15мин. в загрята на 120-130С фурна до съвсем леко златисто.След като изстине се поръсва върху салатата.
Добър апетит!
вторник, 18 септември 2012 г.
Ярешки(агнешки) дреболийки под було
Продукти:
около 1,5кг ярешки/агнешки комплект включващ - сърце,бял дроб,черен дроб,далак,
бъбречета,връзка чревца
1 було(ципата около червата)
глава лук
глава чесън
чубрица
черен пипер
девесил(лющян)
магданоз
олио
Дреболиите се измиват много добре,изкисват се и се сваряват в подсолена вода с добавена глава лук и корени за супа.Чревцата се сваряват отделно.Отцеждат се и се накълцват на ситно.В няколко лъжици олио се задушава нарязан лук,когато омекне се добавят дреболиите,разбърква се няколко пъти и се отдръпва от огъня.Подправя се с черен пипер,чубрица и се поръсва обилно с нарязан девесил и магданоз.
От булото се отрязват парчета и в тях се завива от готовата смес.Сармичките се поставят в тавичка,чесънът на скилидки,само почистен от външната люспа се разполага наоколо,налива се половин чаша от бульона и се запича в силна фурна до препичане на булото,за да се стопи мазнината по него.
Дреболийките се задушават,овкусяват и стават превъзходни.
Ястието се поднася с гарнитура по желание - предимно пресни зеленчуци,само посолени,с нарязан сладък лук или печени картофки.
около 1,5кг ярешки/агнешки комплект включващ - сърце,бял дроб,черен дроб,далак,
бъбречета,връзка чревца
1 було(ципата около червата)
глава лук
глава чесън
чубрица
черен пипер
девесил(лющян)
магданоз
олио
Дреболиите се измиват много добре,изкисват се и се сваряват в подсолена вода с добавена глава лук и корени за супа.Чревцата се сваряват отделно.Отцеждат се и се накълцват на ситно.В няколко лъжици олио се задушава нарязан лук,когато омекне се добавят дреболиите,разбърква се няколко пъти и се отдръпва от огъня.Подправя се с черен пипер,чубрица и се поръсва обилно с нарязан девесил и магданоз.
От булото се отрязват парчета и в тях се завива от готовата смес.Сармичките се поставят в тавичка,чесънът на скилидки,само почистен от външната люспа се разполага наоколо,налива се половин чаша от бульона и се запича в силна фурна до препичане на булото,за да се стопи мазнината по него.
Дреболийките се задушават,овкусяват и стават превъзходни.
Ястието се поднася с гарнитура по желание - предимно пресни зеленчуци,само посолени,с нарязан сладък лук или печени картофки.
събота, 15 септември 2012 г.
Кокосови бисквитки
Продукти:
200г краве масло или маргарин
80г захар
1 яйце
280г брашно
50г кокосови стърготини
1 пак.бакпулвер
2 ванилии
1/2ч.л.смлян джинджифил
50г кокосови стърготини за овалване
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер.Добавя се яйцето и се разбива,докато се поеме от сместа.Отделно се разбъркват сухите съставки - брашно,кокос,бакпулвер и подправките.Добавят се към маслено-яйчената смес и се замесва меко,лепнещо тесто.Купата се покрива със свежо фолио и се прибира в хладилник за 1 час.
В купичка се изсипват кокосовите стърготини за овалване.От тестото се отрязват късчета и се разточват на леко посипан с брашно плот на тънки фитилчета с дебелина 1-1,5см.Нарязват се през 4-5см и получените пръчици се овалват в кокос.Нареждат се на хартия за печене.
Бисквитките се пекат в предварително загрята фурна на 180С до съвсем леко зачервяване.
Да ви е сладко!
Източник!
200г краве масло или маргарин
80г захар
1 яйце
280г брашно
50г кокосови стърготини
1 пак.бакпулвер
2 ванилии
1/2ч.л.смлян джинджифил
50г кокосови стърготини за овалване
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер.Добавя се яйцето и се разбива,докато се поеме от сместа.Отделно се разбъркват сухите съставки - брашно,кокос,бакпулвер и подправките.Добавят се към маслено-яйчената смес и се замесва меко,лепнещо тесто.Купата се покрива със свежо фолио и се прибира в хладилник за 1 час.
В купичка се изсипват кокосовите стърготини за овалване.От тестото се отрязват късчета и се разточват на леко посипан с брашно плот на тънки фитилчета с дебелина 1-1,5см.Нарязват се през 4-5см и получените пръчици се овалват в кокос.Нареждат се на хартия за печене.
Бисквитките се пекат в предварително загрята фурна на 180С до съвсем леко зачервяване.
Да ви е сладко!
Източник!
сряда, 5 септември 2012 г.
Чийзкейк със смокини
Продукти за блата:
150гр.чаени бисквити
60гр.краве масло
за пълнежа:
250гр.маскарпоне
250гр.филаделфия(или 2п.крема-сирене)
5 яйца
лимонова кора и сок от половин лимон
100гр.захар
шепа смокини
Смлените или натрошени бисквити се заливат с разтопеното масло.Сместа се разпределя по дъното на застлана с хартия форма.Запича се за 10 мин. на 170С.
В това време се разбиват маскарпонето и филаделфията със захарта.Добавят се лимоновият сок и кората и едно по едно яйцата,като разбиването продължава на ниска скорост.Получената смес се излива върху бисквитения блат.Отгоре се нареждат разполовените смокини.Тавичката се поставя на водна баня във фурната и се пече около час.Температура - 160-170С.
Добре е чийзкейкът да престои поне 4-5часа в хладилник преди консумация,за да изпъкне по-добре чудесният му аромат.
Рецептата е сборна,но много добре се съчетава ароматът на лимон със сладостта на добре узрелите смокини.
150гр.чаени бисквити
60гр.краве масло
за пълнежа:
250гр.маскарпоне
250гр.филаделфия(или 2п.крема-сирене)
5 яйца
лимонова кора и сок от половин лимон
100гр.захар
шепа смокини
Смлените или натрошени бисквити се заливат с разтопеното масло.Сместа се разпределя по дъното на застлана с хартия форма.Запича се за 10 мин. на 170С.
В това време се разбиват маскарпонето и филаделфията със захарта.Добавят се лимоновият сок и кората и едно по едно яйцата,като разбиването продължава на ниска скорост.Получената смес се излива върху бисквитения блат.Отгоре се нареждат разполовените смокини.Тавичката се поставя на водна баня във фурната и се пече около час.Температура - 160-170С.
Добре е чийзкейкът да престои поне 4-5часа в хладилник преди консумация,за да изпъкне по-добре чудесният му аромат.
Рецептата е сборна,но много добре се съчетава ароматът на лимон със сладостта на добре узрелите смокини.
сряда, 29 август 2012 г.
Пай с круши и кокос
Невероятна комбинация - круши и кокос! Ронлива основа и мек, ароматен пълнеж! Струва си да го опитате!
Продукти
за основата:
125г краве масло
50мл захар
1 яйце
250мл брашно
1ч.л.бакпулвер
есенция ванилия
за пълнежа:
3-4 круши
2 яйца
100мл захар
100мл кокосови стърготини
150г заквасена сметана
Забележете! Всички насипни продукти се измерват в милилитри. Така е много по-удобно и лесно!
Маслото и захарта се разбъркват добре, добавя се яйцето, ванилията и пресятото с бакпулвера брашно. Замесва се меко, лепнещо тесто. Тавичка с Д24см се застила с хартия за печене и тестото се разпределя по дъното с намокрени ръце, като се оформя лек борд.
Крушите се обелват, почистват и нарязват на резенчета. Подреждат се върху тестото.
Двете яйца и захарта за пълнежа се разбиват леко с тел. Добавят се сметаната и кокосовите стърготини. Сместа се излива върху крушите и се заравнява.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180С фурна 35-40мин. Последните 10мин. с вентилатор, докато се зачерви.
Похапва се охладен до стайна температура!
Добър апетит!
Продукти
за основата:
125г краве масло
50мл захар
1 яйце
250мл брашно
1ч.л.бакпулвер
есенция ванилия
за пълнежа:
3-4 круши
2 яйца
100мл захар
100мл кокосови стърготини
150г заквасена сметана
Забележете! Всички насипни продукти се измерват в милилитри. Така е много по-удобно и лесно!
Маслото и захарта се разбъркват добре, добавя се яйцето, ванилията и пресятото с бакпулвера брашно. Замесва се меко, лепнещо тесто. Тавичка с Д24см се застила с хартия за печене и тестото се разпределя по дъното с намокрени ръце, като се оформя лек борд.
Крушите се обелват, почистват и нарязват на резенчета. Подреждат се върху тестото.
Двете яйца и захарта за пълнежа се разбиват леко с тел. Добавят се сметаната и кокосовите стърготини. Сместа се излива върху крушите и се заравнява.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180С фурна 35-40мин. Последните 10мин. с вентилатор, докато се зачерви.
Похапва се охладен до стайна температура!
Добър апетит!
четвъртък, 23 август 2012 г.
Канелони с извара и спанак
Продукти:
за канелоните:
1 яйце
1с.л.зехтин
щипка сол
1ч.ч.брашно
за пълнежа:
500г спанак
250г извара
за бешамела:
1с.л.краве масло
2с.л.брашно
500мл прясно мляко
сол
индийско орехче
моцарела
Приготвя се тесто за прясна паста от яйцето,зехтина,сол и брашно.Оставя се да отлежи 30мин.под влажна кърпа и се разточва много тънко.Нарязва се на правоъгълници 12х10. Спанакът се задушава с малко мазнина,охлажда се,нарязва се на дребно и се разбърква с изварата.Посолява се на вкус. Канелоните се приготвят,като върху всеки правоъгълник от тестото се поставят по две лъжици от плънката и се завие на руло.Подреждат се в подходящ съд за печене и се заливат със сос бешамел.
Сосът се приготвя,като в маслото се запържва брашно и се разрежда с мляко до необходимата гъстота.Вари се на слаб огън до сгъстяване,подправя се на вкус със сол,чер пипер и малко настъргано индийско орехче. Приготвените и заляти със сос канелони се покриват с кръгчета нарязана моцарела и ястието се пече в предварително загрята на 180С фурна за 20-25мин.Поднася се топло с чаша бяло вино.
Добър апетит!
за канелоните:
1 яйце
1с.л.зехтин
щипка сол
1ч.ч.брашно
за пълнежа:
500г спанак
250г извара
за бешамела:
1с.л.краве масло
2с.л.брашно
500мл прясно мляко
сол
индийско орехче
моцарела
Приготвя се тесто за прясна паста от яйцето,зехтина,сол и брашно.Оставя се да отлежи 30мин.под влажна кърпа и се разточва много тънко.Нарязва се на правоъгълници 12х10. Спанакът се задушава с малко мазнина,охлажда се,нарязва се на дребно и се разбърква с изварата.Посолява се на вкус. Канелоните се приготвят,като върху всеки правоъгълник от тестото се поставят по две лъжици от плънката и се завие на руло.Подреждат се в подходящ съд за печене и се заливат със сос бешамел.
Сосът се приготвя,като в маслото се запържва брашно и се разрежда с мляко до необходимата гъстота.Вари се на слаб огън до сгъстяване,подправя се на вкус със сол,чер пипер и малко настъргано индийско орехче. Приготвените и заляти със сос канелони се покриват с кръгчета нарязана моцарела и ястието се пече в предварително загрята на 180С фурна за 20-25мин.Поднася се топло с чаша бяло вино.
Добър апетит!
вторник, 21 август 2012 г.
Печена бамя с домати
Продукти:
1кг бамя
3-4 домата
глава лук
няколко скилидки чесън
олио
сол
В тавичка се налива олио и на дъното се изсипват нарязания лук и чесън.
Бамята се почиства от дръжчиците,като се внимава да не се прерязва семенната кутийка и се измива.Бланшира се в кипяща,подсолена вода за 4-5мин.Отцежда се и се насипва в тавичката.
Отделно се попарват доматите и се отстранява кожицата им.Нарязват се на тънки резени и се нареждат върху бамята.Ако има чери доматки,може да се наредят цели наоколо.Посолява се на вкус и се полива с тънка струйка олио.Ястието се пече на 200С до запичането на доматите.
Вкусно е както топло,така и студено.Подходящо е за гарнитура към меса и колбаси или като самостоятелна лека вечеря.
1кг бамя
3-4 домата
глава лук
няколко скилидки чесън
олио
сол
В тавичка се налива олио и на дъното се изсипват нарязания лук и чесън.
Бамята се почиства от дръжчиците,като се внимава да не се прерязва семенната кутийка и се измива.Бланшира се в кипяща,подсолена вода за 4-5мин.Отцежда се и се насипва в тавичката.
Отделно се попарват доматите и се отстранява кожицата им.Нарязват се на тънки резени и се нареждат върху бамята.Ако има чери доматки,може да се наредят цели наоколо.Посолява се на вкус и се полива с тънка струйка олио.Ястието се пече на 200С до запичането на доматите.
Вкусно е както топло,така и студено.Подходящо е за гарнитура към меса и колбаси или като самостоятелна лека вечеря.
понеделник, 13 август 2012 г.
"Плаващи острови" по Джулия Чайлд
Помните ли този десерт от детството ни?Наричаше се "Снежни топки" - пухкави варени белтъци,плаващи в уханен ванилов сос!В рецептите на Джулия Чайлд този десерт фигурира под името "Плаващи острови".Има малка разлика в приготвянето на двата десерта - при френския белтъчните топки се запичат след сваряването,но и да се пропусне този етап не е фатално.Получава се нежен,приятен на вкус и вид десерт!
Продукти:
4 яйца
1ч.ч. захар
щипка сол
1 ванилия
2ч.ч.прясно мляко
бучка краве масло
Отделят се белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг.Постепенно,лъжица по лъжица се добавя половината захар.
В касерола се кипва млякото с ванилията.С помощта на две супени лъжици от белтъците се оформят топки и се пускат в слабо кипящото мляко.Вари се по 15-20 секунди от всяка страна,като се обръщат внимателно с помощта на вилица.Изваждат се в тавичка и след като са готови всички топки се запичат в загрята фурна до леко зачервяване - броени минутки.
Приготвя се ваниловият сос - прецежда се останалото от варенето мляко,добавя се останалата половина от захарта с разбитите жълтъци.Вари се на слаб огън,при непрекъснато разбъркване,докато се сгъсти.Не допускайте да заври,за да не се пресече!Накрая се добавя бучката масло да се разтопи.
Десерта се сервира добре охладен - "море" от ванилов сос и "плаващи белтъчни острови".
По желание може да се гарнира с топинг.
Източник: "Mastering the of French Cooking"
Продукти:
4 яйца
1ч.ч. захар
щипка сол
1 ванилия
2ч.ч.прясно мляко
бучка краве масло
Отделят се белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг.Постепенно,лъжица по лъжица се добавя половината захар.
В касерола се кипва млякото с ванилията.С помощта на две супени лъжици от белтъците се оформят топки и се пускат в слабо кипящото мляко.Вари се по 15-20 секунди от всяка страна,като се обръщат внимателно с помощта на вилица.Изваждат се в тавичка и след като са готови всички топки се запичат в загрята фурна до леко зачервяване - броени минутки.
Приготвя се ваниловият сос - прецежда се останалото от варенето мляко,добавя се останалата половина от захарта с разбитите жълтъци.Вари се на слаб огън,при непрекъснато разбъркване,докато се сгъсти.Не допускайте да заври,за да не се пресече!Накрая се добавя бучката масло да се разтопи.
Десерта се сервира добре охладен - "море" от ванилов сос и "плаващи белтъчни острови".
По желание може да се гарнира с топинг.
Източник: "Mastering the of French Cooking"
четвъртък, 9 август 2012 г.
Бриоши с шоколад и локум
Продукти:
600г бяло брашно
250мл топло мляко
20г прясна мая
90г захар
90г меко краве масло
2 яйца
есенция ванилия
1 жълтък+малко мляко за намазване
шоколад или локум за пълнеж
Маята се разбърква в прясното мляко с 1с.л.захар и 2-3с.л. брашно и се оставя да шупне за 15мин.,след което се замесва меко тесто с добавянето на останалите продукти.Оставя се на топло да удвои обема си,премесва се и се оставя още веднъж да се надигне.Моето тесто поверих на машинката,тя го измесва отлично!
Готовото,два пъти втасало тесто се разточва на пласт с дебелина 0,5см и се изрязват кръгчета.Във всяко се поставя парченце шоколад или локум и се сгъва на две и на четири.
Формички за мъфини се намазват с масло,ако са силиконови не се мажат с нищо.Сгънатите кръгчета се поставят по три във всяко гнездо,със сгъвката надолу.Оставят се да втасат 20-30мин.,намазват се с разбития с малко мляко жълтък и се поставят в предварително загрята на 180С фурна.Печенето отнема около 15-16мин. докато добре се зачервят.Изваждат се и се охлаждат на решетка.
По оригиналната рецепта пълнежа от шоколад се поставя след опичането на бриошите - докато са още горещи в средата им се забожда бонбон,който от топлината се разтапя.Аз предпочетох да сложа пълнежа в суровите бриоши и се получи добре.Следващия път ще пробвам и другия начин.
Адаптирано от: Cuisine à 4 mains
600г бяло брашно
250мл топло мляко
20г прясна мая
90г захар
90г меко краве масло
2 яйца
есенция ванилия
1 жълтък+малко мляко за намазване
шоколад или локум за пълнеж
Маята се разбърква в прясното мляко с 1с.л.захар и 2-3с.л. брашно и се оставя да шупне за 15мин.,след което се замесва меко тесто с добавянето на останалите продукти.Оставя се на топло да удвои обема си,премесва се и се оставя още веднъж да се надигне.Моето тесто поверих на машинката,тя го измесва отлично!
Готовото,два пъти втасало тесто се разточва на пласт с дебелина 0,5см и се изрязват кръгчета.Във всяко се поставя парченце шоколад или локум и се сгъва на две и на четири.
Формички за мъфини се намазват с масло,ако са силиконови не се мажат с нищо.Сгънатите кръгчета се поставят по три във всяко гнездо,със сгъвката надолу.Оставят се да втасат 20-30мин.,намазват се с разбития с малко мляко жълтък и се поставят в предварително загрята на 180С фурна.Печенето отнема около 15-16мин. докато добре се зачервят.Изваждат се и се охлаждат на решетка.
По оригиналната рецепта пълнежа от шоколад се поставя след опичането на бриошите - докато са още горещи в средата им се забожда бонбон,който от топлината се разтапя.Аз предпочетох да сложа пълнежа в суровите бриоши и се получи добре.Следващия път ще пробвам и другия начин.
Адаптирано от: Cuisine à 4 mains