Страници
▼
понеделник, 24 септември 2012 г.
Саламки - "детелинки"
Продукти за тестото:
1ч.ч.прясно мляко
1/2ч.ч.кисело мляко
20г прясна мая
1с.л.захар
1с.л.сол
1 белтък
3с.л.олио
3с.л.краве масло
4-5ч.ч.брашно
за пълнежа:
колбас - Камчия, Хамбургски или Телешки, нарязан на тънки кръгчета
1 жълтък + малко мляко за намазване
сусам и чоролто(черен сусам) за посипване
Тестото се замесва по традиционния начин - маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко, добавят се захарта, солта, разбития белтък, киселото мляко, олиото и разтопеното масло. Накрая се добавя пресятото брашно и се замесва меко, нелепнещо тесто. Брашното не е точно посочено, защото в зависимост от качеството му тестото може да поеме повече или по-малко при замесването. Измесеното тесто се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа или свежо фолио да удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва и разточва на леко набрашнен плот на пласт с дебелина 0,5-1см. С помощта на чаша се изрязват кръгове. Сглобяват се саламките - върху кръгче тесто се поставя кръгче салам и отгоре още едно кръгче тесто. С помощта на остър нож или кухненска ножица се правят 8 надреза на всяка питка, като 1см от центъра остава непрорязан. Всеки два сектора се завъртат един към друг да се покаже пълнежа и леко се слепват на върха. Така се получават интересните форми на "детелинки" * :
Готовите саламки се нареждат на хартия за печене, намазват се с разбития с малко мляко жълтък, посипват се със сусам и чоролто и се оставят за 15-20мин. да втасат. Пекат се в предварително загрята фурна, на 180С до зачервяване.
Добър апетит!
* Така приготвените "Детелинки" може да се замразят на поднос и да се съхраняват във фризер, добре опаковани в найлонов плик. 2 часа преди употреба се изваждат, нареждат се в тава, оставят се на стайна температура да се отпуснат и леко да втасат, намазват се с жълтък и се запичат до готовност. Имате прясно изпечена закуска за семейството!
Истинска приказка са станали "детелинките"!
ОтговорИзтриванеПри първа възможвост ще ги пробвам.
Поздрави!
Веси, прекрасни детелинки си спретнала!Много , много ми харесаха ! Благодаря ти за чудесното предложение! Приятна седмица и сърдечни поздрави!!!
ОтговорИзтриванеОчите ми останаха! Невероятни са!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглеждат! Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного оригинално предложение и чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Много красиво се е получило. Поздравления за идеята.
ОтговорИзтриванеDelicioso y muy bonito. Un abrazo.
ОтговорИзтриванеи аз ще ги направя при първа възможност.Страшно хубави ми изглеждат.
ОтговорИзтриванеPrekrasno je !!!
ОтговорИзтриванеМного идейни и красиви детелинки:)
ОтговорИзтриванеТази прясна мая,която ползвате е сигурно мая на кубче?
ОтговорИзтриванеДа, пресована свежа мая на кубче.
ОтговорИзтриванеА с купено тесто ще станат ли? 2 теста ли да взема?
ОтговорИзтриване