Страници

четвъртък, 9 август 2012 г.

Бриоши с шоколад и локум

Продукти:
600г бяло брашно
250мл топло мляко
20г прясна мая
90г захар
90г меко краве масло
2 яйца
есенция ванилия
1 жълтък+малко мляко за намазване
шоколад или локум за пълнеж


   Маята се разбърква в прясното мляко с 1с.л.захар и 2-3с.л. брашно и се оставя да шупне за 15мин.,след което се замесва меко тесто с добавянето на останалите продукти.Оставя се на топло да удвои обема си,премесва се и се оставя още веднъж да се надигне.Моето тесто поверих на машинката,тя го измесва отлично!
  Готовото,два пъти втасало тесто се разточва на пласт с дебелина 0,5см и се изрязват кръгчета.Във всяко се поставя парченце шоколад или локум и се сгъва на две и на четири.
   Формички за мъфини се намазват с масло,ако са силиконови не се мажат с нищо.Сгънатите кръгчета се поставят по три във всяко гнездо,със сгъвката надолу.Оставят се да втасат 20-30мин.,намазват се с разбития с малко мляко жълтък и се поставят в предварително загрята на 180С фурна.Печенето отнема около 15-16мин. докато добре се зачервят.Изваждат се и се охлаждат на решетка.

  По оригиналната рецепта пълнежа от шоколад се поставя след опичането на бриошите - докато са още горещи в средата им се забожда бонбон,който от топлината се разтапя.Аз предпочетох да сложа пълнежа в суровите бриоши и се получи добре.Следващия път ще пробвам и другия начин.




  Адаптирано от: Cuisine à 4 mains

13 коментара:

  1. Много ми харесва как са надиплени във формите за мъфини, лесно, а достатъчно ефектно!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви, и вкусно ухаещи!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси, така се е разтекла плънката!
    А със сутрешното ми кафе се харесаха много!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. hummmm! tes brioche sont superbes!!!
    merci pour le clin d'oeil!!

    ОтговорИзтриване
  5. прекрасна рецепта....направих ги и станаха разкошни :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ау, невероятно изглеждат! Искам и аз

    ОтговорИзтриване
  7. Oх че са съблазнителни!И красиви и вкусни!

    ОтговорИзтриване
  8. Zdraveite, strahotna e ideqta za brio6ite, samo 1 ? imam: moje li prqsnata maq da zamenq sus suha. Blagodarq :))

    ОтговорИзтриване
  9. A version of smores!! Love the way you fold the dough!
    How unique ! I will be trying this with other fillings!

    ОтговорИзтриване
  10. azopitax receptata i mnogo mi xaresa samo smenix formata narqzah na tanki ivi4ki naredih lokuma i 6okolada i pokrix s druga lenta ot testoto sled koeto gi osukah i navix na rulo karo za banica stanaxa perfektni i na vid i na vkus

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, Веси, рецептата е много сполучлива, направих я вчера.
    Имам обаче едно въпросче и се надявам да ми отговориш скоро.Маслото вътре в тестото ли се добавя, или се доизмесва с него вече втасалото тесто? Досега съм правила козуначно тесто само с доизмесване с масло. По мои наблюдения, когато се доизмеси тестото с масло, то става по-разпуснато, по-лесно втасва,а виждам, че при теб тестото има по-стегнат вид, затова ми е и питането.
    Мария

    ОтговорИзтриване
  12. Бриошите са фантастични! Чудесна идея да се изпекат по 3 във форма за мъфини!

    ОтговорИзтриване
  13. Бриошите са фантастични! Чудесна идея да се изпекат по 3 във форма за мъфини!

    ОтговорИзтриване