Страници

събота, 17 ноември 2012 г.

Шкембе чорба


   Приготвям тази чорба със свинско прясно шкембе, закупено от местната месарница. Телешкото замразено, което се продава не ми харесва - безвкусно е и стои като гумено, а свинското е нежно и бързо се сварява.


Продукти:
700-800г свинско шкембе(добре почистено, остъргано и измито)
1 глава лук
няколко зърна чер пипер
3-4с.л. олио
1ч.л. червен пипер
1с.л. брашно
300-400мл прясно мляко
сол
счукан чесън с оцет
сухи люти чушки

   Шкембето, добре измито го попарвам с гореща вода и ако има нужда го остъргвам допълнително от вътрешната страна. Заливам го със студена вода, колкото да го покрие,  добавям цяла, с люспите глава лук, няколко зърна чер пипер, сол и сварявам в тенджера под налягане за 40-50мин.
  В друга тенджера сгорещявам олио, добавям червен пипер и малко брашно и веднага разреждам с млякото.Прецеждам и добавям и бульона от шкембето.Оставям всичко да кипне.През това време нарязвам на ситно поизстиналото шкембе и го добавям в чорбата.
  На масата е задължителен счуканият чесън с оцет и по желание препечена суха люта чушка, стрита непосредствено над паничката с гореща шкембе чорба!


   По същата рецепта приготвям и чорба от пилешки воденички, по идея на адашката от форума "Гответе с мен" - шкембе чорба от пилешки воденички!

 

9 коментара:

  1. Ах, как само ухае тази чорбичка :) :)

    Да, приготвям, много рядко наистина:)
    Последната рецепта, която използвам е намерена от брат ми(той живее от години в Бостън) в нет-а и която се оказа много успешна, но и твоята звучи апетитно :)
    Ще а опитаме следващият път!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, как само ухае тази чорбичка :) :)

    Да, приготвям, много рядко наистина:)
    Последната рецепта, която използвам е намерена от брат ми(той живее от години в Бостън) в нет-а и която се оказа много успешна, но и твоята звучи апетитно :)
    Ще я опитаме следващият път!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни снимки на любима чорбица!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни снимки на хубавата чорба, която ще почака за приготвяне още известно време у дома...

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно, Веси!Аз пък само телешко шкембе си купувам си купувам, естествено не от замразеното!Явно трябва да пробвам и свинското!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Веси, разкошна е! Любима ми е, а твоята изглежда толкова вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятни рецепти има в блога ти! Винаги приготвям шкембе чорба по тази рецепта. Много ми харесва!

    mariyna.ivanova@facebook.com

    ОтговорИзтриване
  8. Аз когато я правя винаги става чудесна!Свареното шкембе го отделям и във водата му слагам прясното мляко с 2 с.лъжици брашно,индийско орехче и чер пипер.В друг съд запържвам 5-6 скилидки чесън, вадя го и слагам малко брашно и наливам подправената вода.Свалям го от котлона и слагам нарязаното шкембе!В джезве запържвам олио и червен пипер и го наливам в чорбата без да разбърквам!

    ОтговорИзтриване
  9. Обожавам шкембе чорбата. Уникална супа, която винаги консумирам с удоволствие и бира.

    ОтговорИзтриване