Страници

събота, 15 декември 2012 г.

Постни орехови кравайчета


Продукти:
100мл олио
240мл бира
1ч.ч. смлени орехи
1с.л. захар
1 пак. бакпулвер
300-350г брашно
за сиропа:
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. вода
за овалване:
1ч.ч. смлени орехи
захарни пръчици
кокос
пудра захар



   Смесват се олиото, бирата, орехите, лъжица захар и се добавя пресятото с бакпулвера брашно. Замесва се меко тесто и се оформят малки фитилчета, с дебелина 1см и дължина 6-7см. Нареждат се на хартия или направо в тавата(не залепват) като леко се завиват в характерната форма и се пекат на 180С за 12-15мин. само леко да порозовеят.
  Отделно се сварява гъст захарен сироп. Изпечените кравайчета се потапят в него и се овалват по желание в орехи, захарни пръчици или кокос. Най-вкусни се оказаха тези, които са с орехи, но една чаша не ми стигна за всички изпечени кравайчета, така, че си пригответе повечко. Може още топли да се овалят само в пудра захар.
  Съхраняват се в затворен съд, ако планирате да ги задържите за по-дълго. У нас не оцеляха. :)
  Да ви е сладичко!

5 коментара:

  1. Записвам си я тази прекрасна рецепта...,а пък и икономична:)).Благодаря ти Веси!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз така си помислих, че като ги направя тези вкусотийки, ще ги овалям в орехи:)
    ного ми напомнят на едни бирени топчета които съм правила много отдавна.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са! А снимката носи много коледно настроение :)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни!!!
    Веси, поздрави за рецептата и хубава предколедна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Как ще оцелеят, като са толкова примамливи и апетитни!
    Веси, благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване