Страници

понеделник, 13 август 2012 г.

"Плаващи острови" по Джулия Чайлд

  Помните ли този десерт от детството ни?Наричаше се "Снежни топки" - пухкави варени белтъци,плаващи в уханен ванилов сос!В рецептите на Джулия Чайлд този десерт фигурира под името "Плаващи острови".Има малка разлика в приготвянето на двата десерта - при френския белтъчните топки се запичат след сваряването,но и да се пропусне този етап не е фатално.Получава се нежен,приятен на вкус и вид десерт!

Продукти: 
4 яйца
1ч.ч. захар
щипка сол
1 ванилия
2ч.ч.прясно мляко
бучка краве масло

 
  Отделят се белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг.Постепенно,лъжица по лъжица се добавя половината захар.
   В  касерола се кипва млякото с ванилията.С помощта на две супени лъжици от белтъците се оформят топки и се пускат в слабо кипящото мляко.Вари се по 15-20 секунди от всяка страна,като се обръщат внимателно с помощта на вилица.Изваждат се в тавичка и след като са готови всички топки се запичат в загрята фурна до леко зачервяване -  броени минутки.
   Приготвя се ваниловият сос - прецежда се останалото от варенето мляко,добавя се останалата половина от захарта с разбитите жълтъци.Вари се на слаб огън,при непрекъснато разбъркване,докато се сгъсти.Не допускайте да заври,за да не се пресече!Накрая се добавя бучката масло да се разтопи.
  Десерта се сервира добре охладен - "море" от ванилов сос и "плаващи белтъчни острови".
  По желание може да се гарнира с топинг.


Източник: "Mastering the of French Cooking"

3 коментара:

  1. Una delicia de receta,yo la hago parecida y doy fe de que esta muy rica, a ti te ha quedado fantastica. Besicos

    ОтговорИзтриване
  2. Веси, помня този десерт, но му казвахме" Снежни топки "..Няма значение, беше ми приятно това намигване от детството!

    ОтговорИзтриване
  3. Оф, ти си го написала това, някакви лебеди бяха , но най-вече Снежни топки, но аз първо чета продуктите, рецептата, предсатвям си какво е на вкус, и тогава се връщам да чета всичко друго, с вкус в устата..:)

    ОтговорИзтриване