сряда, 7 декември 2011 г.

Паста "Pingui"

   Преди време мернах в лентата си такива пастички и много ми харесаха като идея,но не запаметих рецептата.Сега се наложи да импровизирам и комбинирам,но резултата ни хареса и то много! 
  Блата за тези пастички е много сполучлив и е по рецепта на една дама от livejournal.com(ЖЖ) - buxgalter_sofi  !А крема е моя импровизация - много млечен,много нежен:

Продукти
за блата:
1/2ч.ч.какао(50гр на "доктора")
3/4ч.ч.вряла вода
6 големи яйца
1 и 1/2ч.ч.(300гр) захар(аз сложих само 1ч.ч.)
1/2ч.ч.олио
2ч.ч.(280гр)брашно
1 п. бакпулвер
за крема:
1 пак.суха сметана
150мл прясно мляко
1кофичка аерирана млечна крема на Жоси
1п.желатин
1 ванилия
50гр шоколад за настъргване
за глазура:
50гр шоколад
1с.л.мляко или течна сметана
1с.л.олио
*ч.ч. - с вместимост 240мл
Какаото се залива с врялата вода и се разбърква добре.
Отделят се белтъците и се разбиват на сняг.Постепенно се добавя половината захар и се бият до устойчиви връхчета.
В отделна купа се разбиват жълтъците с останалата захар,добавят се олиото,пресятото с бакпулвера брашно и поизстиналото какао.Всичко се разбърква добре.
Към тази смес на три пъти се добавят разбитите белтъци,като се разбърква внимателно с лопатката.
Застила се голяма,правоъгълна тава с хартия за печене и се излива тестото.
Пече се в предварително загрята на 180С фурна,като се пробва с клечка.
Охлажда се напълно блата и се отделя хартията.
Разрязва се на две равни части,след което едната част се нарязва на пастички.Това се прави с цел последващо по-лесно нарязване на сладкиша и за да се избегне изтичането на крема при натиска на горния блат.

  За крема: Желатина се залива с малко вода и след набъбване се разтапя на водна баня или в МВ.Разбива се сметаната според указанията на пакета и към нея се добавя млечната крема.Накрая се добавя ванилията и желатина.
   С половината крем се намазва блата,отгоре се настъргва шоколад,а върху него се разпределя останалия крем.Отгоре плътно се нарежда нарязания на пастички втори блат и се притиска леко.

  Продуктите за глазурата се разтопяват на водна баня и се залива сладкиша.Оставя се да престои в хладилник поне 2 часа да стегне желатина.Преди сервиране се нарязват пастичките по очертанията.
Да ви е сладко!

Изпробвано и споделено:
                                           От Мая Симеонова!
   От Ирена Иванова!

30 коментара:

traiana каза...

Прекрасни са! Много пухкави и шоколадови!

Екатерина каза...

Веси, страхотно предложение! Грабна ме веднага! И снимките такива изкусителни... Обожавам киндер пингуи и това мисля, че доста ще ни допадне! Поздравявам те!

Мира каза...

Тази пастичка така ме изкушава...страхотно изглежда!Много ми хареса рецептата!
Благодаря за този прекрасен десерт!
Поздрави!

Черпак с мерак каза...

ВЕСИ,страхотия си спретнала, иде ми да протегна ръка и да грабна една пастичка.
Прегръдки и хубава вечер!

fedora каза...

Прекрасни са, Веси! Чудесна импровизация и снимки :)

Мъх каза...

Еха, Веси,
отдавна търся рецепта за пастички и все нещо не ми допада. тези изглеждат страхотни и непременно ще ги правя:-)
Благодаря!

desi_go каза...

Изглеждат много пухкави и несъмнено мноого вкусни!

Unknown каза...

Веси,страхотни са пастичките,само за кафенце и сладки приказки:)

Роси каза...

Весе,пастичките са разкошни!
Благодаря за подробните снимки и указания,много са полезни!

Хубав ден!

vesi4ka каза...

Благодаря вииии!!!
Спокойна,усмихната и цветна вечер!

на гости в моята кухня /Mim's sweet things каза...

страхотни пастички Веси,невероятно изкушаващи
благодаря за споделената рецепта,ще я добавя към списъка с отметки
прегръдки и сладки сънища

vesi4ka каза...

И аз благодаря,Мария!
Хубава и спокойна неделя!

Kokona каза...

Ами, ще ни е сладко! Няма как иначе с тази красота!:)

klechoo каза...

От къде може да си купя такъв оранжев шприц, с който се украсявали отгоре с шоколад?

vesi4ka каза...

Шприца ми е подарък от Испания и нямам представа от къде е купен. :)

arogance каза...

Моля да уточните колко е грамажа на "аерирана млечна крема". Може ли да се замени с Филаделфия?
Бихте ли уточнили грамажа на сухата сметана.

Намирам се в чужбина и не съм запозната с опаковките и грамажите в България в момента.

Анонимен каза...

Какво е аерирана мл.крема

vesi4ka каза...

Млечен продукт на фирма "Жоси". Може да се замени с фино пасирана извара.

Анонимен каза...

Изглежат много пухкави и вкусни ! Аз искам да попитам трябва ли да се изчака кремът да се поохлади,за да не се разтича или е достатъчно гъста сместта ? Краси

vesi4ka каза...

Кремът не се загрява и няма нужда от охлаждане. А за да стегне желатина в него се оставя поне 2 часа в хладилник, както е написано в рецептата.

Igelkotten Milli каза...

Да, наистина - може ли грамажа на сухата сметана?

Unknown каза...

Бихте ли споделили колко е грамажа на сухата сметана. Има различни опаковки суха сметана. Благодаря. Иначе рецептата изглежда вкусна и ще ги приготвя тези чудесни пастички, но само ако зная колко суха сметана да сложа в крема. Благодаря.

Анонимен каза...

Здравей,Веси.Предложението ти е страхотно,имаш мойте адмираций.Само искам да попитам нещо относно крема и по точно за 1 пак.суха сметана.Колко е като грамаж и били ми препоръчала на коя марка или фирма да използвам.Защото попаднах на един вариант на"Доктор Йоткер-Сладкарски крем с аромат на сметана-150гр",но не съм сигурна дали ефекта ще е същия.Благодаря предварително.

vesi4ka каза...

Извинявам се за закъснението с отговора - сега погледнах - сметаната, която ползвам е на "Royal TM" 60г е количеството, разбива се с 200мл прясно мляко.
Но всъщност, може да се използва всяка марка суха сметана за разбиване или да се замени с течна такава - 300мл.

Анонимен каза...

Моля дайте заместител на аерираната крема Жоси.Какъв вид извара/каква марка/ може да се ползва?

Анонимен каза...

Моля дайте заместител на аерираната крема Жоси.Какъв вид извара/каква марка/ може да се ползва?Обикновено крема сирене може ли?

vesi4ka каза...

Обикновено крема сирене, прясна безсолна извара, пасирана с блендер, маскарпоне, филаделфия, прясно, безсолно сирене за мазане .... изборът е ваш ... :)

Анонимен каза...

Моля за размера на тавата :-)

vesi4ka каза...

Стандартната тава от фурната, моята е 38/40см.

Анонимен каза...

Здравейте, Веси,
Може ли грамажа на аерирана млечна крема? Ако не Ви затруднява, откъде може да се купи този продукт на Жоси - има ли го в Кауфланд, Била или др.?
Благодаря предварително.
Лили