Необходими продукти:
около килограм балучки
една глава лук
1 морков
2-3 домата(пресни,от буркан или доматен сок)
1ч.л. червен пипер
1/2ч.ч. червено вино
2-3 глави чесън
чубрица,черен пипер,дафинов лист
2с.л. брашно
олио
2-3с.л.брашно за подмазване на капака
Главата лук и моркова се нарязват на дребно и се задушават в няколко лъжици олио и малко вода до омекване.Добавят се почистените балучки(лукчета) и задушаването продължава още 10 мин.Поръсва се червения пипер,залива се с виното,добавят се нарязаните домати и почистените скилидки чесън.Доливат се 2-3 чаши вода.Посолява се манджичката на вкус,подправя се с чубрицата,черния пипер и дафиновия лист.Всичко се прехвърля в пръстен съд - гърне или гювеч.От малко брашно се замесва меко тесто и се замазва капака на съда.Пече се в средно загрята фурна около 1 и 30мин. от момента на включването.Десетина минути преди края на печенето се отваря и се добавя размитото с малко вода брашно за сгъстяване.След изваждане от фурната гозбата се оставя за 20-тина минутки да "отдъхне".
С прясна топла питка е невероятно вкусно!
* Балучките се почистват най-лесно като се залеят с вряла вода за няколко минути и после външните люспи се отстраняват с едно стисване между пръстите.
4 коментара:
Много интересна и убеден съм - вкусна рецепта!
Благодаря! :)
От кога се каня да приготвя нещо с тези малки лукчета.
В нашия край са известни още като попски лук.
Чудесна идея ,благодаря за рецептата!
Голяма вкусотия:)
Публикуване на коментар