Имало едно време ... една добра баба, която готвела за внуците си най-вкусната бобена чорбичка на печката с дърва! И за да е още по-вкусна и ароматна, добавяла малко нарязан суджук от килерчето. Но, (винаги има едно но!) ... тъй като внуците били много капризни и не обичали никакви подправки и зелении в чорбичката, баба я готвела "чиста" и все пак мноого, много вкусна! А рецептата? Ето я:
Продукти:
2ч.ч. Български боб "Имало едно време..." на Крина
2 глави лук
1 морков
клонче пресен джоджен
половин петала суджук
1с.л. сладък червен пипер
олио
сол
понеделник, 18 април 2016 г.
петък, 15 април 2016 г.
КОЗУНАЧЕНА КОРОНА
600г бяло брашно
100г захар
20г прясна мая
200мл прясно мляко
100г краве масло
2 яйца(1 белтък за намазване)
1 шушулка ванилия
щипка сол
за тъмното тесто:
1с.л. какао
1с.л. прясно мляко или вода
понеделник, 11 април 2016 г.
Леща със зеленчуци и мини кюфтенца
Варивата, приготвени по най-разнообразни начини са винаги добре приети на нашата трапеза, затова и предложението да приготвя няколко рецепти с продуктите на Крина ме заинтригува.
С леща по традиция се приготвя чорба или яхния, но аз реших да разнообразя и да приготвя по-цветно и богато на вкусове ястие - с ароматни зеленчуци и малки апетитни кюфтенца.
Продукти за 4-5 порции:
2ч.ч. леща Екстра на Крина
500г кайма(смес)
1 голяма глава лук
1 глава чесън
2 моркова
1-2 червени пиперки
чубрица
зелен лук
мащерка
черен пипер
сол
зехтин или олио
неделя, 10 април 2016 г.
Ламаджо, лахмаджун
Ламаджо от арменската кухня, лахмаджун - в турската, това тестено изделие е широко разпространено в арабския свят, а някои го наричат дори арабската пица. Ламаджо с най-различна плънка може да пробвате като улична храна в Армения - пикантно, понякога люто, горещо ламаджо със студен айрян - вкусно и екзотично!
Продукти:
за тестото:
500г брашно
250г кисело мляко
1ч.ч. вода
1ч.л. сол
2-3с.л. олио
Замесва се и се оставя за 30мин. под кърпа.
за плънката:
500г телешка кайма
1 глава лук
1 скилидка чесън
1ч.л. червен пипер(може и лют)
2-3с.л. лютеница или дом. пюре
сол, черен пипер и магданоз
Абонамент за:
Публикации (Atom)