Продукти:
20гр.прясна мая
1с.л.захар
1ч.ч.топла вода
1ч.ч.кисело мляко
1ч.л.сода бикарбонат
2 яйца
1ч.л.сол
2с.л.олио
брашно,колкото поеме
За пълнежа:
250гр.сирене
2 яйца
1/2ч.ч.мазнина(краве масло и олио по равно)
Маята,захарта,топлата вода и малко брашно се разбъркват и сместа се
оставя да шупне.Содата се "угася" в киселото мляко.Разбъркват се
останалите продукти за тестото,добавя се шупналата смес и постепенно се
добавя брашно.Замесва се меко еластично тесто.Оставя се в намаслена
купа,покрито с кърпа или фолио да удвои обема си.
За пълнежа с вилица се намачква сиренето и се добавят яйцата.
В отделна купичка се разтопява кравето масло и се добавя към него
равно количество олио.
Късат се топки от тестото и с обилно намазнени ръце се раздърпват
върху намаслен плот да се получи тънка кора.Намазва се с 1-2с.л. от
сиренената плънка и се завива на руло,което леко се усуква.Рулата се
нареждат последователно в намазнена тава,по-голяма, да се образува
спирала.
Приготвения тутманик се поставя в загрята на 50С фурна.След 15 мин.
градусите се усилват на 180С и се пече до златисто.Готов,се намазва с
останалата смес от масло и олио и се завива с кърпа.
Добър апетит!
22 коментара:
Само да уточня, че тутманик се нарича тестеното изделие с мая, което е от наложени листи помежду с яйце и сирене.
Това на снимката е вита баница с мая, а откъде си взела рецептата си е твоя работа, въпрос на възпитанието ти.
Не разбирам каква е ролята на содата бикарбонат в рецептата? Маята не е ли достатъчна?
:))) Спор няма - тутманик или баница,на който както му харесва :)))
Спокойни сънища и усмихнато утре! :)))
Веси, чудесно предложение за следобедната ни закуска:). Да ти кажа честно познавам хора, които наричат тази вкусотия баница и такива, които я наричат тутманик. Но както и да е правилно, защото аз не съм специалист, при теб се е получил прекрасно и не бих отказала едно парченце:)!
Веси,как може да си толкова неука и невъзпитана;)))
Добре, че правиш такива невероятни грешки(как може да наричаш баницата тутманик;)))да им се радваме:)
записвам си рецептата като "Страхотен тутманик от Весето" и така ще го предам на моите приятелки;)))
Прегръщам те;)))
Ех,че съм и аз!Да се объркам до такава степен...:))))Ама нали човек се учи цял живот!:))
Кате,Candy,благодаря ви за топлите думи!
Пожелавам ви уютна и топла вечер!Прегръдки!
Весе,страхотен тутманик си извъртяла-точно за сутрешна закуска.С чаша айрян-ммммм,чудно ще да е...
Моите хора в къщи много ще му се израдват-да знаеш.
Хубави почивни дни ти желая!
Благодаря,Живе!
Хубава неделя!
Ау, че вкусноооо! И какви конци има само!
Голяма изкусителка си, ей!
Веси, страхотен тутманик! Невероятен и с тази златиста хрупкава коричка - направо разкош!
Ох, ох, как сте се наговорили само днес, все с такива прекрасности :)
Усмихнато утре, как хубаво си го казала, Веси :)
Веси, невероятен и великолепен тутманик, а за първият изказал се, пореден такъв, това било, това не било, ами вземете отворете старите дебели книги и вижте колко вида тутманик има, много ме забавляват! Наскоро ми бяха писали нещо от рода на...така баница не се правело..., ама както искам така ще е! Прекрасен е! Поздрави!
Срахотна рецепта за тутманик
Na g-ja Lisanka otgovarqm az- za6to e neobhodima soda, kogato ima maq??- za6toto stava po-meko i puhkavo testoto i ne izsuhva tolkova burzo sled tova!Vupros na vkus e, dali da se zaqjdame za dumi4kite ili za ne6to drugo! Napravete sii i Vie BLOG G-jo i publikuvaite va6ite recepti itogava kritikuvaite!!!!
Моето тесто е винаги меко у пухкаво и без сода.Твоа прозвуча като хвалба,но е истина.
За да не изсъхва на другият ден тестото трябва да е с по-малко мляко,по-добре да е кисело.Това го установих след 10г.опит с месене и доста експерименти.
Уникална рецепта! Преди една седмица направих въпросния тутманик, изпълних рецептата и се получи точно като този на снимките.
Вкусен и пухкав , но с един недостатък - свършва бързо!
Рецептата е страхотна. Направих я днес, с леки вариации (вместо вода, прясно мляко и повечко плънка) - много е вкусен!
за мен е по-добре след като се замеси тестото да се направи на топки и така да се остави да втаса,след това по лесно ще се раздърпа на тънък лист.
Момичета, да погледнем от добрата страна. Коментират се неща, които са ни впечатлили.Това - за Лисанка или Лизанка. А за останалите - е, нека всеки си каже мнението, а ние да си отсеем полезното. Да спазваме само едно нещо - ДОБРИЯ ТОН. Хубав и усмихнат ден на всички.
/Много късен коментар, но чак сега попаднах на тази вкусотия/
Рецептата е чудесна Веси! А като гледам как майсторски си го извъртяла този тутманик, направо ми идва да запасвам престилката и да влизам в кухнята :)
Усмихнати септемврийски дни :)
Изглежда страшно вкусно и ще го пробвам за семейството, но имам само един въпрос - колко горе-долу брашно поема, за да знам колко да пресея :)
Около 550-600г брашно.
Това си е питка. .много хубава. .да Ви е сладко. .
Публикуване на коментар