Страници

сряда, 7 декември 2011 г.

Паста "Pingui"

   Преди време мернах в лентата си такива пастички и много ми харесаха като идея,но не запаметих рецептата.Сега се наложи да импровизирам и комбинирам,но резултата ни хареса и то много! 
  Блата за тези пастички е много сполучлив и е по рецепта на една дама от livejournal.com(ЖЖ) - buxgalter_sofi  !А крема е моя импровизация - много млечен,много нежен:

Продукти
за блата:
1/2ч.ч.какао(50гр на "доктора")
3/4ч.ч.вряла вода
6 големи яйца
1 и 1/2ч.ч.(300гр) захар(аз сложих само 1ч.ч.)
1/2ч.ч.олио
2ч.ч.(280гр)брашно
1 п. бакпулвер
за крема:
1 пак.суха сметана
150мл прясно мляко
1кофичка аерирана млечна крема на Жоси
1п.желатин
1 ванилия
50гр шоколад за настъргване
за глазура:
50гр шоколад
1с.л.мляко или течна сметана
1с.л.олио
*ч.ч. - с вместимост 240мл
Какаото се залива с врялата вода и се разбърква добре.
Отделят се белтъците и се разбиват на сняг.Постепенно се добавя половината захар и се бият до устойчиви връхчета.
В отделна купа се разбиват жълтъците с останалата захар,добавят се олиото,пресятото с бакпулвера брашно и поизстиналото какао.Всичко се разбърква добре.
Към тази смес на три пъти се добавят разбитите белтъци,като се разбърква внимателно с лопатката.
Застила се голяма,правоъгълна тава с хартия за печене и се излива тестото.
Пече се в предварително загрята на 180С фурна,като се пробва с клечка.
Охлажда се напълно блата и се отделя хартията.
Разрязва се на две равни части,след което едната част се нарязва на пастички.Това се прави с цел последващо по-лесно нарязване на сладкиша и за да се избегне изтичането на крема при натиска на горния блат.

  За крема: Желатина се залива с малко вода и след набъбване се разтапя на водна баня или в МВ.Разбива се сметаната според указанията на пакета и към нея се добавя млечната крема.Накрая се добавя ванилията и желатина.
   С половината крем се намазва блата,отгоре се настъргва шоколад,а върху него се разпределя останалия крем.Отгоре плътно се нарежда нарязания на пастички втори блат и се притиска леко.

  Продуктите за глазурата се разтопяват на водна баня и се залива сладкиша.Оставя се да престои в хладилник поне 2 часа да стегне желатина.Преди сервиране се нарязват пастичките по очертанията.
Да ви е сладко!

Изпробвано и споделено:
                                           От Мая Симеонова!
   От Ирена Иванова!

30 коментара:

  1. Прекрасни са! Много пухкави и шоколадови!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси, страхотно предложение! Грабна ме веднага! И снимките такива изкусителни... Обожавам киндер пингуи и това мисля, че доста ще ни допадне! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  3. Тази пастичка така ме изкушава...страхотно изглежда!Много ми хареса рецептата!
    Благодаря за този прекрасен десерт!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. ВЕСИ,страхотия си спретнала, иде ми да протегна ръка и да грабна една пастичка.
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни са, Веси! Чудесна импровизация и снимки :)

    ОтговорИзтриване
  6. Еха, Веси,
    отдавна търся рецепта за пастички и все нещо не ми допада. тези изглеждат страхотни и непременно ще ги правя:-)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглеждат много пухкави и несъмнено мноого вкусни!

    ОтговорИзтриване
  8. Веси,страхотни са пастичките,само за кафенце и сладки приказки:)

    ОтговорИзтриване
  9. Весе,пастичките са разкошни!
    Благодаря за подробните снимки и указания,много са полезни!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря вииии!!!
    Спокойна,усмихната и цветна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. страхотни пастички Веси,невероятно изкушаващи
    благодаря за споделената рецепта,ще я добавя към списъка с отметки
    прегръдки и сладки сънища

    ОтговорИзтриване
  12. И аз благодаря,Мария!
    Хубава и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Ами, ще ни е сладко! Няма как иначе с тази красота!:)

    ОтговорИзтриване
  14. От къде може да си купя такъв оранжев шприц, с който се украсявали отгоре с шоколад?

    ОтговорИзтриване
  15. Шприца ми е подарък от Испания и нямам представа от къде е купен. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Моля да уточните колко е грамажа на "аерирана млечна крема". Може ли да се замени с Филаделфия?
    Бихте ли уточнили грамажа на сухата сметана.

    Намирам се в чужбина и не съм запозната с опаковките и грамажите в България в момента.

    ОтговорИзтриване
  17. Какво е аерирана мл.крема

    ОтговорИзтриване
  18. Млечен продукт на фирма "Жоси". Може да се замени с фино пасирана извара.

    ОтговорИзтриване
  19. Изглежат много пухкави и вкусни ! Аз искам да попитам трябва ли да се изчака кремът да се поохлади,за да не се разтича или е достатъчно гъста сместта ? Краси

    ОтговорИзтриване
  20. Кремът не се загрява и няма нужда от охлаждане. А за да стегне желатина в него се оставя поне 2 часа в хладилник, както е написано в рецептата.

    ОтговорИзтриване
  21. Да, наистина - може ли грамажа на сухата сметана?

    ОтговорИзтриване
  22. Бихте ли споделили колко е грамажа на сухата сметана. Има различни опаковки суха сметана. Благодаря. Иначе рецептата изглежда вкусна и ще ги приготвя тези чудесни пастички, но само ако зная колко суха сметана да сложа в крема. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей,Веси.Предложението ти е страхотно,имаш мойте адмираций.Само искам да попитам нещо относно крема и по точно за 1 пак.суха сметана.Колко е като грамаж и били ми препоръчала на коя марка или фирма да използвам.Защото попаднах на един вариант на"Доктор Йоткер-Сладкарски крем с аромат на сметана-150гр",но не съм сигурна дали ефекта ще е същия.Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  24. Извинявам се за закъснението с отговора - сега погледнах - сметаната, която ползвам е на "Royal TM" 60г е количеството, разбива се с 200мл прясно мляко.
    Но всъщност, може да се използва всяка марка суха сметана за разбиване или да се замени с течна такава - 300мл.

    ОтговорИзтриване
  25. Моля дайте заместител на аерираната крема Жоси.Какъв вид извара/каква марка/ може да се ползва?

    ОтговорИзтриване
  26. Моля дайте заместител на аерираната крема Жоси.Какъв вид извара/каква марка/ може да се ползва?Обикновено крема сирене може ли?

    ОтговорИзтриване
  27. Обикновено крема сирене, прясна безсолна извара, пасирана с блендер, маскарпоне, филаделфия, прясно, безсолно сирене за мазане .... изборът е ваш ... :)

    ОтговорИзтриване
  28. Моля за размера на тавата :-)

    ОтговорИзтриване
  29. Стандартната тава от фурната, моята е 38/40см.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте, Веси,
    Може ли грамажа на аерирана млечна крема? Ако не Ви затруднява, откъде може да се купи този продукт на Жоси - има ли го в Кауфланд, Била или др.?
    Благодаря предварително.
    Лили

    ОтговорИзтриване