събота, 19 декември 2015 г.
Чийзкейк трюфели
Продукти:
250г крема сирене(Маскарпоне, Филаделфия)
3с.л. пудра захар
200мл течна сладкарска сметана
1пак. желатин
ванилена захар или есенция
1 пакет бисквити за овалване
сряда, 16 декември 2015 г.
Салата от червено цвекло
Продукти:
3-4 малки глави червено цвекло
1 скилидка чесън
клонче пресен копър
майорана
1ч.л. захар
винен оцет на вкус
зехтин Extra virgin
прясно смлян черен пипер
сол
3-4 малки глави червено цвекло
1 скилидка чесън
клонче пресен копър
майорана
1ч.л. захар
винен оцет на вкус
зехтин Extra virgin
прясно смлян черен пипер
сол
събота, 12 декември 2015 г.
Вити кифлички със сирене
Много лесна и вкусна закуска! Може да си ги приготвите когато имате повече време, да ги замразите и после да ги изпечете за закуска в почивните дни.
Продукти:
20г прясна мая(7г суха)
1ч.л. захар
1 и 1/2ч.ч. топла вода
5с.л. олио или зехтин
2ч.л. сол
4,5- 5ч.ч. брашно
150г сирене
2-3с.л. олио
1 яйце за намазване
Продукти:
20г прясна мая(7г суха)
1ч.л. захар
1 и 1/2ч.ч. топла вода
5с.л. олио или зехтин
2ч.л. сол
4,5- 5ч.ч. брашно
150г сирене
2-3с.л. олио
1 яйце за намазване
четвъртък, 10 декември 2015 г.
Masala chai - еликсирът на Кало
При тази инвазия на индийски сериали по всички телевизии, неминуемо беше да не полюбопитствам какво пият и какво хапват персонажите в тях. :) Първото, което ме привлече беше толкова таченият от Кало(Калияни от "Малката булка") чай - Masala chai. И като любител на всякакви видове чай - зелен, черен, билков и този много ми допадна. Поднесен горещ е чудесна ободряваща, сгряваща и вкусна напитка. Екзотичен аромат, непознат вкус - всичко ми допадна. Пробвайте го и ще се уверите:
вторник, 8 декември 2015 г.
Овесени бисквитки с орехи и шоколад
Продукти:
125г краве масло
1ч.ч. кафява захар
2 яйца
1ч.л. екстракт ванилия
150г бяло брашно
1ч.л. сода бикарбонат
1/4ч.л. сол
1 и 1/2ч.ч. овесени ядки
1ч.ч. шоколадови капки или 100г нарязан шоколад
1ч.ч. нарязани орехи
125г краве масло
1ч.ч. кафява захар
2 яйца
1ч.л. екстракт ванилия
150г бяло брашно
1ч.л. сода бикарбонат
1/4ч.л. сол
1 и 1/2ч.ч. овесени ядки
1ч.ч. шоколадови капки или 100г нарязан шоколад
1ч.ч. нарязани орехи
петък, 6 ноември 2015 г.
Понички с тиква и шоколадова глазура
Продукти:
1ч.ч. сварена тиква
5с.л. захар
20г прясна мая(7г суха)
100мл топла вода
1 яйце
3с.л. кисело мляко
50г краве масло
щипка сол
около 500г бяло брашно
ванилия
щипка канела
олио за пържене
200г шоколад за готвене
Маята се разтваря в топлата водичка с една лъжица захар и брашно и се оставя да се запени.
В купа се намачква тиквата, добавя се захарта, яйцето, киселото мляко и разтопеното масло. Добавят се ванилията и канелата и накрая шупналата мая. Отгоре се пресява брашното и се замесва меко, пластично тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се с фолио или кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва и разточва на пласт с дебелина 1-1,5см. Изрязват се поничките и се нареждат на хартия за печене. Пържат се в по-голямо количество мазнина, на среден огън до златисто. Изваждат се на кухненска хартия да попие излишната мазнина. Поничките може и да се изпекат, но стават по-сухи.
Изстиналите понички се глазират в разтопения на водна баня шоколад като се потапят и отново се нареждат на хартия, докато стегне глазурата. Може да се посипят с шоколадови или захарни перлички.
Да ви е сладичко!
1ч.ч. сварена тиква
5с.л. захар
20г прясна мая(7г суха)
100мл топла вода
1 яйце
3с.л. кисело мляко
50г краве масло
щипка сол
около 500г бяло брашно
ванилия
щипка канела
олио за пържене
200г шоколад за готвене
Маята се разтваря в топлата водичка с една лъжица захар и брашно и се оставя да се запени.
В купа се намачква тиквата, добавя се захарта, яйцето, киселото мляко и разтопеното масло. Добавят се ванилията и канелата и накрая шупналата мая. Отгоре се пресява брашното и се замесва меко, пластично тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се с фолио или кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва и разточва на пласт с дебелина 1-1,5см. Изрязват се поничките и се нареждат на хартия за печене. Пържат се в по-голямо количество мазнина, на среден огън до златисто. Изваждат се на кухненска хартия да попие излишната мазнина. Поничките може и да се изпекат, но стават по-сухи.
Изстиналите понички се глазират в разтопения на водна баня шоколад като се потапят и отново се нареждат на хартия, докато стегне глазурата. Може да се посипят с шоколадови или захарни перлички.
Да ви е сладичко!
понеделник, 2 ноември 2015 г.
Шоколадови бисквитки с орехи и боровинки
Продукти:
55г краве масло(меко)
100г захар
3 яйца
300г черен шоколад
1к.л. екстракт ванилия
75г бяло брашно
1 1/2с.л. какао
1/4ч.л. бакпулвер
щипка сол
100г орехи
100г сушени боровинки
55г краве масло(меко)
100г захар
3 яйца
300г черен шоколад
1к.л. екстракт ванилия
75г бяло брашно
1 1/2с.л. какао
1/4ч.л. бакпулвер
щипка сол
100г орехи
100г сушени боровинки
четвъртък, 22 октомври 2015 г.
Кексчета с тиква и течен шоколад
Продукти;
2ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.ч. захар
щипка сол
1/2ч.л. канела
1/2ч.л. настъргано индийско орехче
1/4ч.л. джинджифил
2 яйца
1/2ч.ч. олио
1/2ч.ч. кисело или прясно мляко
1ч.ч. сварена или печена тиква(пюрирана)
200г течен шоколад
Сухите съставки се смесват и разбъркват добре. В друга купа се разбиват с тел мокрите съставки - яйца, олио, мляко и пюрето от тиква. Двете смеси се съединяват и объркват. Формичките за кексчета се пълнят с тесто до 2/3 от обема си. Във всяка се поставя и по една чаена лъжичка течен шоколад. С помощта на клечка за зъби шоколада се разбърква с тестото, като се образуват мраморни шарки.
Кексчетата се пекат в загрята фурна на 180С(160С с вентилатор) до суха клечка. Охлаждат се на решетка.
Да ви е сладичко!
четвъртък, 15 октомври 2015 г.
Картофена крем супа с гъби и топено сирене
Продукти:
2-3 средно големи картофа
250г печурки
20г краве масло
200г топено сирене
чаша прясно мляко за разреждане
черен пипер
мащерка
сол
четвъртък, 8 октомври 2015 г.
Пълнени гъби Капрезе
Продукти:
8-10 по-едри кралски печурки
1 топка Моцарела1 домат (или чери доматчета)
20 г. краве масло
1 скилидка чесън
свеж босилек
Гъбите се почистват от полепналата пръст, изплакват се и веднага се подсушават с кърпа. Отстраняват се пънчетата. Намазват се с разтопеното масло, разбъркано със счуканата скилидка чесън и се нареждат в подходяща тавичка. Моцарелата се нарязва на кубчета, доматът също. Ако ползвате чери домати, само ги разполовете. Гъбените шапки се напълват с нарязаните на кубчета домати и Моцарела, тук там се слага по едно листенце свеж босилек. Подготвените гъби се запичат под грил-реотан за 8-10мин. и веднага се сервират.
Добър апетит!
петък, 21 август 2015 г.
Пилешки бутчета с печен пипер(пиле лютика)
Бързо и вкусно ястие за забързаното ни ежедневие!
Продукти:
7-8 парти бутчета
20г краве масло
1с.л. олио
2-3 печени чушки
1 с.л. доматено пюре
сол, черен пипер
мащерка
Пилешките бутчета се измиват и подсушават. В по-широк тиган се сгорещява 1с.л. олио, добавя се кравето масло и се нареждат бутчетата. Оставят се на среден огън да се зачервят добре, като се обръщат периодично от всички страни. Добавят се нарязаните на ивички чушки и доматеното пюре. Ястието се посолява на вкус, подправя се с прясно смлян черен пипер и клончета мащерка. Похлупва се с капак и се оставя на много слаб огън да се задушава 10-15мин. Режете салатата и сервирайте!
Добър апетит!
Продукти:
7-8 парти бутчета
20г краве масло
1с.л. олио
2-3 печени чушки
1 с.л. доматено пюре
сол, черен пипер
мащерка
Пилешките бутчета се измиват и подсушават. В по-широк тиган се сгорещява 1с.л. олио, добавя се кравето масло и се нареждат бутчетата. Оставят се на среден огън да се зачервят добре, като се обръщат периодично от всички страни. Добавят се нарязаните на ивички чушки и доматеното пюре. Ястието се посолява на вкус, подправя се с прясно смлян черен пипер и клончета мащерка. Похлупва се с капак и се оставя на много слаб огън да се задушава 10-15мин. Режете салатата и сервирайте!
Добър апетит!
понеделник, 27 юли 2015 г.
Летни освежителни напитки: Ментов сироп
Лято е! Жега!
В такова време често посягаме към хладилника да си налеем нещо освежаващо студено. Отличен вариант е, ако в него винаги има каничка с домашно приготвено разхладително питие. В няколко последователни публикации ще споделя рецепти за любимите ни летни безалкохолни напитки. Започвам с най-свежата и лека - ментов сироп:
Продукти:
1 връзка прясна мента
2л. вода
1кг захар
1пак. лимонтузу
ментолови капки(от аптеката)
зелена сладкарска боя(по желание)
В такова време често посягаме към хладилника да си налеем нещо освежаващо студено. Отличен вариант е, ако в него винаги има каничка с домашно приготвено разхладително питие. В няколко последователни публикации ще споделя рецепти за любимите ни летни безалкохолни напитки. Започвам с най-свежата и лека - ментов сироп:
Продукти:
1 връзка прясна мента
2л. вода
1кг захар
1пак. лимонтузу
ментолови капки(от аптеката)
зелена сладкарска боя(по желание)
сряда, 15 юли 2015 г.
Бързи содени питки със сирене или кашкавал
Продукти:
1 кофичка кисело мляко(400г)
2 яйца
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. сол
2ч.л. захар
3с.л. олио
3ч.ч. брашно
1ч.ч. натрошено сирене или настърган на едро кашкавал
бучка краве масло
четвъртък, 25 юни 2015 г.
Плодов сладолед Експрес
Продукти:
500г плодове(ягоди, малини, череши, боровинки)
2 банана
2-3с.л. мед(или на вкус)
100мл течна сметана
за декорация:
шоколад
ядки
плодове
500г плодове(ягоди, малини, череши, боровинки)
2 банана
2-3с.л. мед(или на вкус)
100мл течна сметана
за декорация:
шоколад
ядки
плодове
четвъртък, 11 юни 2015 г.
Плодова пита
Продукти:
4 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
2с.л. олио
200мл сладкарска(течна, подсладена) сметана
200мл заквасена сметана
1-2с.л. мед
1 купа сезонни плодове(ягоди, череши, вишни ...)
10г желатин
1ч.ч. плодов сок
4 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
2с.л. олио
200мл сладкарска(течна, подсладена) сметана
200мл заквасена сметана
1-2с.л. мед
1 купа сезонни плодове(ягоди, череши, вишни ...)
10г желатин
1ч.ч. плодов сок
неделя, 10 май 2015 г.
Фритата с тиквички
Лесно и бързо пролетно-лятно ястие, което вместо да се пържи в тиган, както е класическата технология за фритата, може да се изпече във фурната.
Продукти за 3 порции:
3-4 малки нежни тиквички
3-4 яйца
100г кашкавал
1-2с.л. галета
1-2с.л. пармезан*
неделя, 26 април 2015 г.
Реване с мляко
Продукти:
6 яйца
6с.л. захар
4с.л. пшеничен грис
4с.л. брашно
1ч.л. бакпулвер
за сиропа:
500мл прясно мляко
3с.л. захар
1 ванилия
вторник, 21 април 2015 г.
Шоколадово руло с крем Тирамису
Продукти за блата:
4 яйца
1ч.ч. захар
2с.л. олио
1ч.ч. брашно
2с.л. какао
1п. бакпулвер
1п. ванилена захар
за крема:
2 жълтъка
1с.л. вода
1с.л. ликьор или коняк
250г Маскарпоне
2с.л. пудра захар
250мл течна подсладена сметана
1/2 чашка подсладено кафе с мляко за сиропиране
какао за поръсване
събота, 4 април 2015 г.
Плетен козуначен венец с локум
Ново оформление на традиционния козуначен венец! Тестото е по тази рецепта, като мазнината е различна - смес от свинска мас и олио. Публикувам рецептата с промените.
Продукти:
3 яйца(единият жълтък за намазване)
150мл прясно мляко
120г захар
100г свинска мас
50мл олио
20г прясна мая
1 ванилия
брашно, колкото поеме за меко, пластично тесто
1 кутийка локум за пълнеж
Продукти:
3 яйца(единият жълтък за намазване)
150мл прясно мляко
120г захар
100г свинска мас
50мл олио
20г прясна мая
1 ванилия
брашно, колкото поеме за меко, пластично тесто
1 кутийка локум за пълнеж
Козуначени "зайчета"
3 яйца(единият жълтък за намазване)
150мл прясно мляко
120г захар
100г краве масло
50мл олио
20г прясна мая
1 ванилия
брашно, колкото поеме за меко, пластично тесто
кандирани корички и плодове за пълнеж
четвъртък, 26 март 2015 г.
Козунак без месене
Преди няколко дни, в кулинарната ни група във Фейсбук "Нашите вкусотийки", имаше дискусия за тънкостите при печенето на козунаци. Бяха споделени много и най-различни съвети - замесване в топла стая, използване само на прясна мая, дълго и продължително месене, 100 удара! на тестото и т.н. Реших да експериментирам преди Великден и да изпробвам какво ще се получи, ако не се спазят всички тези условия. Намерих рецепта за бриош без месене, като промених и допълних някои съставки, за да добие вкус и състав на нашия си козунак. Резултатът? На снимката е! Чудесен, както на вкус, така и на вид!
От дадената доза се получават 2 козунака във форма 10/30см. Аз имам само една такава форма и разделих втората част от тестото на едно кръгло и три малки козуначета в картонени формички.
Продукти:
500г +1-2с.л. бяло брашно(брашно за козунаци на София-мел или друго силно брашно с високо съдържание на глутен - тип 350)
5г суха мая на Йоткер
8г сол
3 средни яйца
120г захар
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
100г разтопено масло
150мл прясно мляко
1 яйце за намазване
едра захар за поръсване
течен шоколад и локум за пълнеж
понеделник, 23 март 2015 г.
петък, 20 март 2015 г.
Тирамису
Приготвих този невероятно вкусен сладкиш по рецепта за Класическо тирамису на Ванчето от блога "С нож и вилица в ръка"! Благодаря, Вани, за чудесната рецепта!
Копирам дословно, като единственото ми отклонение е, че разбих сметаната до много твърди връхчета, за да мога да осъществя замислената идея за оформяне на тирамисуто - кремът да е стабилен и да подлежи на шприцоване.
Копирам дословно, като единственото ми отклонение е, че разбих сметаната до много твърди връхчета, за да мога да осъществя замислената идея за оформяне на тирамисуто - кремът да е стабилен и да подлежи на шприцоване.
Продукти за 4 порции:
14 бишкоти ''савоярди''
250 гр. маскарпоне
120 мл. сладкарска сметана
2 жълтъка
75 гр. захар
3 к.ч. силно кафе
2 с.л. горчиво какао
2 с.л. коняк
14 бишкоти ''савоярди''
250 гр. маскарпоне
120 мл. сладкарска сметана
2 жълтъка
75 гр. захар
3 к.ч. силно кафе
2 с.л. горчиво какао
2 с.л. коняк
понеделник, 16 март 2015 г.
2 портокала = 3л портокалов сок
Продукти:
2 портокала
1ч.ч. захар
сокът от 1/2 лимон или 1/2ч.л. лимонтузу
3л минерална вода
четвъртък, 5 март 2015 г.
Мъфини с бира и бял шоколад
Продукти за 12 броя:
2 яйца
1ч.ч. захар
150мл светла бира
100г краве масло
2ч.ч. бяло брашно
3с.л. какао
1 бакпулвер
100г бял шоколад
сряда, 18 февруари 2015 г.
Руски олади
Олади(оладьи, оладушки на руски) са малки, бухнали палачинки, които се поднасят солени или сладки. Всъщност, в почти всяка една национална кухня присъства подобие на това тестено лакомство - нашите тиганички, американските панкейкс и т.н. В тестото може да се добавят зелении, някои зеленчуци и най-вече плодове - вариантите за приготвяне на олади са безброй. Представям ви основната рецепта, а вие може да експериментирате със солени и сладки добавки. Оладите се сервират предимно със заквасена сметана или сладко. Много са вкусни поляти със сгущенка!
събота, 7 февруари 2015 г.
Пилешки крилца с корнфлейкс
Обичате ли онези хрупкави, ароматни късчета пилешко от KFC? Вкусни са, нали? Сега може да си ги приготвите и у дома и да им се насладите напълно! Рецептата е с крилца, но със същия успех може да се приготвят бутчета или гърди.
Продукти:
1 кг пилешки крилца
1с.л. сол
2-3с.л. брашно
1/2ч.л. куркума
малко черен пипер
малко червен пипер
2 яйца
1ч.ч. корнфлейкс
олио за пържене
Почистете и измийте крилцата. Нарежете ги на парченца(по ставите). Поставете ги в тенджера, залейте с вода и добавете лъжица сол. Поставете ги на котлона и кипнете. Отстранете веднага от огъня и ги оставете да изстинат.
Разбъркайте брашното с подправките. Може да добавите аромати по свое желание и вкус. Оваляйте крилцата в брашното.
Разбийте яйцата, натрошете или смелете корнфлейкса. Потопете всяко парче месо в яйцето и оваляйте в корнфлейкса. Наредете готовите крилца на поднос и ги оставете за 30мин. Обърнете ги веднъж и от другата страна. Защо се прави това? Яйцето, в което са потопени късчетата засъхва, стяга и панировката прилепва добре. Така по-малко от нея ще изпадне при пърженето, мазнината ще остане чиста и няма да загори.
Сгорещете олио(маслена баня) или фритюрник и изпържете крилцата за кратко - 3-4мин. до златисто. Извадете на кухненска хартия да попие излишната мазнина и поднесете топли със сосове по желание и прясна салатка!
Добър апетит!
Абонамент за:
Публикации (Atom)