Продукти:
1 яйце
150г прясно козе сирене "Жоси"
3с.л. олио
2ч.л.сол
1ч.ч. брашно(бяло или пълнозърнесто)
1ч.л. бакпулвер
2ч.л. подправки микс - чубрица, чер пипер, кимион, кориандър, куркума, червен пипер
1/2ч.л. чесън на прах
1ч.л. семена ким
Семената ким се запичат леко на сух тиган и се счукват в хаванче. Всички подправки се разбъркват с брашното и бакпулвера.
Яйцето, сиренето и олиото се разбъркват, добавя се брашнената смес и се замесва меко тесто. Ако има нужда се добавят 1-2с.л. брашно, докато престане да лепне. Оставя се да отпочине 20-30мин. под кърпа.
Фурната се загрява на 180С. Голяма тава се застила с хартия за печене. Тестото се разточва на пласт с дебелина 0,5см и се нарязва на дълги ленти. Всяка лентичка се усуква и се нареждат в тавата на разстояние една от друга.
След като всички гризини са наредени, може да се намажат леко с вода и да се поръсят допълнително с малко едра сол.
Пекат се 10-12 мин. или до леко порозовяване. Оставят се да изстинат в тавата, защото топли са много крехки и ........ наздраве с биричка!
неделя, 26 май 2013 г.
петък, 24 май 2013 г.
Мини чийзкейк с козе сирене и горски плодове
Чийзкейкчетата са по тази рецепта, като съставките са леко променени и допълнени с плодове! Използвах прясно козе сирене на Жоси, което придаде чудесен вкус и текстура на десерта!
Продукти за 4 порции:
1ч.ч. натрошени или смлени бисквити
2-3с.л. разтопено краве масло
150г прясно козе сирене на "Жоси"
200г заквасена сметана
1-2 яйца
3-4с.л. захар
1ч.ч. пресни или замразени червени плодове
Плодовете се размразяват, посипват се с 1-2с.л.захар и се оставят да си пуснат сок. Отцеждат се, а сока се запазва.
Смлените бисквити и маслото се смесват и трохичките се разпределят във формички, притискат се леко с лъжица по дъното. Може да се използват порцеланови или стъклени чашки, подходящи за микровълнова.
С миксер на ниска скорост или с тел се разбиват последователно крема сиренето, сметаната, яйцето, 1-2с.л. захар и сока, отделен плодовете. Сместа се излива върху основата от бисквити. Във всяка чашка се поставят и по няколко от размразените и отцедени плодчета.
Чийзкейкчетата се пекат по 2 чашки едновременно в микровълнова фурна,на 700W мощност за 2 мин. или се пекат в обикновена фурна на водна баня на 140-150С за 20-30мин. След изваждането от микровълновата може да ви се сторят сурови, но от остатъчната топлина постепенно стягат. Охлаждат се до стайна температура и се прибират в хладилник за 1,5-2 часа.
Да ви е сладко!
неделя, 5 май 2013 г.
Абонамент за:
Публикации (Atom)