Продукти:
500г пилешки дробчета
1 връзка зелен лук или глава стар
2 моркова
50-60г краве масло
250г крема сирене
2-3 изпечени червени пиперки
магданоз
черен пипер
сол
Страници
▼
петък, 30 декември 2016 г.
сряда, 21 декември 2016 г.
Меденки за Коледа
понеделник, 19 декември 2016 г.
Пастет от бял боб
Постно, свежо и вкусно допълнение за трапезата на Бъдни вечер!
Продукти:
250г бял боб(предварително сварен или от консерва)
стрък целина
1с.л. червен пипер
листа джоджен или мента
1/2ч.л. смлян кимион
1/2ч.л. смлян кимион
прясно изцеден лимонов сок
зехтин
червен лук и маслини
четвъртък, 1 декември 2016 г.
Еклер- торта без печене
Това не е познатата ни еклерова торта, която се приготвя с готови еклери. Но вкусът на този сладкиш напомня точно еклери - нежен, пухкав, ванилов крем, леко хрупкави слоеве и финален завършек от разтапящ млечен шоколад! След това апетитно описание е време да дам и рецептата. Приготвя се изключително лесно и бързо!
Продукти:
1 пакет безсолни крекери(от щандовете за диетични храни)
2 пак. крем Ванилия без варене
600мл прясно мляко
200мл течна сладкарска сметана
20-30г краве масло
100г млечен шоколад
100мл течна сметана
Продукти:
1 пакет безсолни крекери(от щандовете за диетични храни)
2 пак. крем Ванилия без варене
600мл прясно мляко
200мл течна сладкарска сметана
20-30г краве масло
100г млечен шоколад
100мл течна сметана
неделя, 13 ноември 2016 г.
Трюфели "Огнен дракон"
Шоколадови трюфели за ценители!
Продукти:
200г тъмен шоколад*
200мл течна сметана **
30г краве масло
1с.л. коняк, ром или уиски
щипка Лют Кайенски пипер Котани
50г какао за овалване
Продукти:
200г тъмен шоколад*
200мл течна сметана **
30г краве масло
1с.л. коняк, ром или уиски
щипка Лют Кайенски пипер Котани
50г какао за овалване
събота, 5 ноември 2016 г.
Пилешки крилца в соев сос
Крилцата по тази рецепта стават бързо, вкусни са, ароматни и много нежни. Възползвам се от нея в случаите, когато трябва да спретна бърз обяд или вечеря. Крилцата също са и чудесно мезе за бира или винце.
Продукти:
500-600г пилешки крилца или само маншони
1с.л. краве масло
1с.л. олио
подправки на вкус - чубрица, мащерка, риган, черен пипер, червен пипер или готов микс за скара
1-2с.л. соев сос Kikkoman
Продукти:
500-600г пилешки крилца или само маншони
1с.л. краве масло
1с.л. олио
подправки на вкус - чубрица, мащерка, риган, черен пипер, червен пипер или готов микс за скара
1-2с.л. соев сос Kikkoman
вторник, 1 ноември 2016 г.
Най-вкусният печен заек
Тази рецепта е фаворит у нас за печено заешко, агнешко или ярешко месо. Този път изпекох месцето в глинен гювеч, като добавих към продуктите моркови и розмарин, а намалих течността, за да остане само на мазнина.
Продукти:
1,2-1,5кг заек
100мл.олио
1 равна с.л. сол
2 с.л.сладък червен пипер Котани
1/2 ч.л.смлян чер пипер
1 ч.л. чубрица
клонче розмарин
1/2 ч.ч. червено вино
1 голяма глава чесън
1 голяма глава лук
1 морков
Продукти:
1,2-1,5кг заек
100мл.олио
1 равна с.л. сол
2 с.л.сладък червен пипер Котани
1/2 ч.л.смлян чер пипер
1 ч.л. чубрица
клонче розмарин
1/2 ч.ч. червено вино
1 голяма глава чесън
1 голяма глава лук
1 морков
петък, 21 октомври 2016 г.
Усукани багети
Замесвам хляба от вечерта, тестото престоява цяла нощ в хладилник и на сутринта се изпича. Така за обед имаме пресен, божествено ухаещ хляб с хрускава коричка и мека вътрешност. Рецептата може да ви се стори дълга и пипкава, всъщност става лесно, без много месене и занимавка. А и резултатът си заслужава!
Продукти:
10г прясна мая
1ч.л. захар
1ч.ч. вода
3ч.ч. бяло брашно
1ч.л. сол
1с.л. зехтин
* Маята, захарта и водата се разбъркват. Добавя се 1ч.ч. брашно, разбърква се и закваската се оставя за 15мин. да шупне.
*Поръсва се с 1ч.л. сол и се разбърква добре. Добавят се останалите 2ч.ч. брашно и с помощта на лъжица се обърква гъсто тесто, само колкото да се овлажни брашното. Налива се захтинът и се размесва още веднъж. Оставя се отново в покой за 15мин.за да протече аутолизата.
*Отпусналото се тесто се измесва до гладкост - става много бързо, буквално с няколко движения. Оформя се на топка и се поставя в купа с капак или контейнер и се прибира в хладилник.
*Сутринта тестото е увеличило 2-3 пъти обема си. Изсипва се на обилно набрашнен плот без да се мачка. Поръсва се обилно и отгоре с брашно. Леко се раздърпва на правоъгълник и се разрязва на 3. Всяка част се усуква и хлебчетата се нареждат върху хартия за печене. Оставят се на плота, докато загрее фурната до 250С.
*Багетите се пекат на най-ниското ниво на фурната до хубав загар. Охлаждат се на решетка.
четвъртък, 7 юли 2016 г.
Квасен хляб с тиквено семе и орехи
Искате да имате на трапезата си полезен и здравословен хляб с квас, но нямате търпение да си отгледате сами закваска? Има решение - може да ползвате готова такава от Био магазин Спирала. Предлагам ви рецепта за вкусен, здравословен и засищащ хляб с пълнозърнесто пшенично брашно, ръжена закваска, тиквено семе и орехи. Ръжената закваска дава на хляба онази характерна, едва доловима киселинка, като в същото време с пшеничното брашно той става лек, порест и с мека, нежна средичка, характерно за пшеничния хляб. Добавките от семена и ядки го правят още по-полезен и вкусен! Приготвянето на такъв хляб отнема време, но резултатът си заслужава всеки отделен час!
Продукти:
био течна ръжена закваска
3с.л.+2ч.ч. силно бяло брашно
2 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
1ч.л. сол
2с.л. зехтин
3с.л. тиквени семки
3с.л. нарязани орехи
Продукти:
био течна ръжена закваска
3с.л.+2ч.ч. силно бяло брашно
2 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
1ч.л. сол
2с.л. зехтин
3с.л. тиквени семки
3с.л. нарязани орехи
вторник, 24 май 2016 г.
Ягодов чийзкейк без печене
Продукти:
1оп. чаени бисквити
50-60г краве масло
200г крема сирене
3-4с.л. захар
есенция ванилия
200мл течна сладкарска сметана
10г желатин
500г ягоди
4-5с.л. захар
200мл ягодов сок(може от компот)
10г желатин
ринг за торта 18см
малка купичка с обло дъно
свежо фолио
вторник, 3 май 2016 г.
Агнешка дроб-сарма
Големият празник Великден отмина, но предстои Гергьовден, за който по традиция може да си приготвите тази вкусна агнешка дроб-сарма, наред с печеното агне и зелените салатки. И в продължение на публикациите с продукти на Крина, ви предлагам да си я приготвите с ориз Баланс, съчетаващ полезните хранителни качества на кафявия ориз с мекия и деликатен вкус на белия. Вкусът по нищо не се различава от обикновения бял ориз, затова пък е много по-здравословен!
Продукти:
1 агнешки комплект, включващ черен дроб, сърце, бял дроб, далак, шкембе и чревца
2ч.ч. ориз Баланс на Крина
1 връзка зелен лук
пресен джоджен
пресен дивисил
чубрица и черен пипер
за заливката:
400г кисело мляко
3 яйца
2с.л. с връх брашно
щипка хлебна сода
понеделник, 18 април 2016 г.
Бобена чорба със суджук
Имало едно време ... една добра баба, която готвела за внуците си най-вкусната бобена чорбичка на печката с дърва! И за да е още по-вкусна и ароматна, добавяла малко нарязан суджук от килерчето. Но, (винаги има едно но!) ... тъй като внуците били много капризни и не обичали никакви подправки и зелении в чорбичката, баба я готвела "чиста" и все пак мноого, много вкусна! А рецептата? Ето я:
Продукти:
2ч.ч. Български боб "Имало едно време..." на Крина
2 глави лук
1 морков
клонче пресен джоджен
половин петала суджук
1с.л. сладък червен пипер
олио
сол
Продукти:
2ч.ч. Български боб "Имало едно време..." на Крина
2 глави лук
1 морков
клонче пресен джоджен
половин петала суджук
1с.л. сладък червен пипер
олио
сол
петък, 15 април 2016 г.
КОЗУНАЧЕНА КОРОНА
600г бяло брашно
100г захар
20г прясна мая
200мл прясно мляко
100г краве масло
2 яйца(1 белтък за намазване)
1 шушулка ванилия
щипка сол
за тъмното тесто:
1с.л. какао
1с.л. прясно мляко или вода
понеделник, 11 април 2016 г.
Леща със зеленчуци и мини кюфтенца
Варивата, приготвени по най-разнообразни начини са винаги добре приети на нашата трапеза, затова и предложението да приготвя няколко рецепти с продуктите на Крина ме заинтригува.
С леща по традиция се приготвя чорба или яхния, но аз реших да разнообразя и да приготвя по-цветно и богато на вкусове ястие - с ароматни зеленчуци и малки апетитни кюфтенца.
Продукти за 4-5 порции:
2ч.ч. леща Екстра на Крина
500г кайма(смес)
1 голяма глава лук
1 глава чесън
2 моркова
1-2 червени пиперки
чубрица
зелен лук
мащерка
черен пипер
сол
зехтин или олио
неделя, 10 април 2016 г.
Ламаджо, лахмаджун
Ламаджо от арменската кухня, лахмаджун - в турската, това тестено изделие е широко разпространено в арабския свят, а някои го наричат дори арабската пица. Ламаджо с най-различна плънка може да пробвате като улична храна в Армения - пикантно, понякога люто, горещо ламаджо със студен айрян - вкусно и екзотично!
Продукти:
за тестото:
500г брашно
250г кисело мляко
1ч.ч. вода
1ч.л. сол
2-3с.л. олио
Замесва се и се оставя за 30мин. под кърпа.
за плънката:
500г телешка кайма
1 глава лук
1 скилидка чесън
1ч.л. червен пипер(може и лют)
2-3с.л. лютеница или дом. пюре
сол, черен пипер и магданоз
петък, 25 март 2016 г.
Бързи банички- бюрек
Тези банички може да приготвите с най-различна плънка - сладка или солена - сирене и яйце; картофи с пържен лук; спанак с яйце и сирене; месо със зеленчуци; колбас с кашкавал; ябълки, орехи и канела; тиква; локум ... и още безброй варианти! Интересен е начинът на завиване - едновременно много лесен, а също и толкова ефектен! Важно условие е корите да са фини и много пластични, за да могат да се набират добре. Моите банички-бюрек са с плънка от сирене, извара и яйца.
вторник, 22 март 2016 г.
Тиквички с нежен крем от извара и чеснов сос
Опитвали ли сте млечните продукти на Olympus? Аз, признавам си честно, не бях. Дали защото не са попадали пред погледа ми по рафтовете в супермаркетите или защото никой не ми ги е препоръчал ... не знам. До миналата седмица, когато в дома ни се "изсипа" цяла торба от това разкошество - краве, козе и овче сирене, кашкавал, извара, нискомаслено и пълномаслено цедено мляко, прясно мляко ... О, да! Смело мога да кажа, че това са качествени, истински и много вкусни продукти! С голямо удоволствие им се насладихме!
Заедно с всички тези вкусотии към мен бе отправена покана да стана посланик на кампанията „Малката черна престилка“, която си е поставила за цел да вдъхнови съвременните заети жени да приготвят храната у дома с удоволствие, бързо и забавно! С голямо желание сложих малката черна престилка и приготвих за вас леко, здравословно и вкусно ястие!
Продукти:
3-4 малки тиквички
1 кофичка извара Olympus
2 яйца
2-3с.л. галета
зехтин
за соса:
1/2 кофичка нискомаслено цедено мляко Olympus
2-3 скилидки чесън
връзка пресен копър
сол
петък, 18 март 2016 г.
Маслен шоколадов кекс
С рецептата за този великолепен, наситено шоколадов и много вкусен кекс се включих във втори брой на "SO into FOOD" - първото кулинарно блогосписание на български език!
Чудесна инициатива, смел замисъл и много стилно изпълнение! Поздравления за Гери и Мария!
Продукти:
Чудесна инициатива, смел замисъл и много стилно изпълнение! Поздравления за Гери и Мария!
Продукти:
250гр. краве масло
6с.л. какао
1,5ч.ч. захар
1ч.ч. прясно мляко
100г тъмен шоколад
4 яйца
1п. бакпулвер
1,5ч.ч. брашно
понеделник, 7 март 2016 г.
Jalebi - Джалеби
Джалеби(jalebi) - индийски десерт, познат ни от нашумелите напоследък индийски сериали. Приготвя се лесно, не изисква много продукти и с 2-3 "дантелки" джалеби се засища глада за сладко. Единственото, което е по-специално, това е използването на подправката шафран - пестици(близалца) от шафранов минзухар, която дава чудесния, златист цвят. Предполагам, че в индийските и турски магазини може да се намери, а навярно я има и на по-заредените щандове за подправки в големите вериги магазини. Но дори и да не намерите истински шафран, направете си джалеби само с кардамон - уникален аромат! За цвят на сиропа може да добавите щипка куркума. В различните рецепти за тестото се използват най-разнообразни брашна - срещат се рецепти с бяло брашно, грис, царевично брашно, соево или от нахут. Аз избрах да приготвя моето джалеби със смес от бяло пшенично брашно и от нахут. Нахутеното брашно поема по-малко мазнина при пърженето и това прави десерта по-вкусен. Ако не го намерите, можете спокойно да го пропуснете и да приготвите джалеби само с бяло брашно.
понеделник, 15 февруари 2016 г.
Черен хляб с активен въглен - Charcoal bread
Много необичайно на цвят, но интересно хлебче, което видях при Карина и реших да изпробвам. Получи се много нежно, меко и вкусно! И въгленът не се усеща изобщо!
Продукти:
350г бяло брашно
210мл топла вода
2 1/2ч.л. суха мая
1 1/2ч.л. сол
1ч.л. захар
2с.л. зехтин или олио
5г активен въглен
Продукти:
350г бяло брашно
210мл топла вода
2 1/2ч.л. суха мая
1 1/2ч.л. сол
1ч.л. захар
2с.л. зехтин или олио
5г активен въглен
събота, 13 февруари 2016 г.
Пастет от пилешки дробчета
Продукти:
500г пилешки дробчета
100г краве масло
50мл прясно мляко
2 яйца
1скилидка чесън
1ч.л. сол
чубрица, мащерка, черен пипер и малко индийско орехче
1с.л. коняк(не е задължителен)
500г пилешки дробчета
100г краве масло
50мл прясно мляко
2 яйца
1скилидка чесън
1ч.л. сол
чубрица, мащерка, черен пипер и малко индийско орехче
1с.л. коняк(не е задължителен)
сряда, 3 февруари 2016 г.
Царевични пакори - Corn Pakoras
Който гледа индийски сериали се пробва да сготви индийско ... :) Пакори са панирани и изпържени хапки, обикновено съдържащи различни зеленчуци,но има пакори и с месо, риба или морски продукти. Сервират се с различни сосове и чатни. Аз избрах да пробвам царевични пакори.
Продукти:
500г замразена царевица
половин връзка магданоз
2-3 стръка зелен лук
3с.л. брашно от нахут
1с.л. пшенично брашно
1к.л. смлян кориандър
1к.л. смлян кимион
1к.л. лют червен пипер (по желание) или 1ч.л. сладък червен пипер
1к.л. сол
олио за пържене
Продукти:
500г замразена царевица
половин връзка магданоз
2-3 стръка зелен лук
3с.л. брашно от нахут
1с.л. пшенично брашно
1к.л. смлян кориандър
1к.л. смлян кимион
1к.л. лют червен пипер (по желание) или 1ч.л. сладък червен пипер
1к.л. сол
олио за пържене
понеделник, 1 февруари 2016 г.
Рулца баклавички с орехи и бисквити
Продукти:
1 оп. фини точени кори(350г)
250г орехи
150г чаени бисквити
100г краве масло
за сиропа:
2ч.ч. захар
2ч.ч. вода
сокът и кората от един лимон
1 оп. фини точени кори(350г)
250г орехи
150г чаени бисквити
100г краве масло
за сиропа:
2ч.ч. захар
2ч.ч. вода
сокът и кората от един лимон
сряда, 27 януари 2016 г.
Супа от пилешки воденички
Продукти:
500г пилешки воденички
1 глава лук
1 морков
2-3 картофа
1ч.ч. фиде
1 жълтък
1/2ч.ч. кисело мляко
чубрица
черен пипер
магданоз
олио
сол
500г пилешки воденички
1 глава лук
1 морков
2-3 картофа
1ч.ч. фиде
1 жълтък
1/2ч.ч. кисело мляко
чубрица
черен пипер
магданоз
олио
сол
четвъртък, 7 януари 2016 г.
Сладък "салам"
Продукти:
1 опаковка бисквити "Закуска"
100г стафиди и сушени боровинки
50г нарязани ядки(орехи, кашу, бадеми)
100г черен шоколад
60г краве масло
1 яйце
3с.л. какао
3с.л. захар
100мл прясно мляко
настъргана кора от 1 портокал
2-3с.л. пудра захар за овалване
1 опаковка бисквити "Закуска"
100г стафиди и сушени боровинки
50г нарязани ядки(орехи, кашу, бадеми)
100г черен шоколад
60г краве масло
1 яйце
3с.л. какао
3с.л. захар
100мл прясно мляко
настъргана кора от 1 портокал
2-3с.л. пудра захар за овалване