Варивата, приготвени по най-разнообразни начини са винаги добре приети на нашата трапеза, затова и предложението да приготвя няколко рецепти с продуктите на Крина ме заинтригува.
С леща по традиция се приготвя чорба или яхния, но аз реших да разнообразя и да приготвя по-цветно и богато на вкусове ястие - с ароматни зеленчуци и малки апетитни кюфтенца.
Продукти за 4-5 порции:
2ч.ч. леща Екстра на Крина
500г кайма(смес)
1 голяма глава лук
1 глава чесън
2 моркова
1-2 червени пиперки
чубрица
зелен лук
мащерка
черен пипер
сол
зехтин или олио
Измийте лещата и залейте с 3-4 чаши вода. Сложете на котлона и след като заври, добавете 2-3с.л. олио и малко чубрица. Оставете я да къкри на слаб огън за 25-30мин. Малко преди да е напълно сварена посолете на вкус.
Докато лещата се вари, пригответе кюфтенцата и зеленчуците - омесете каймата със ситно нарязан зелен лук(бялата част), мащерка, прясно смлян черен пипер и сол на вкус. Оформете малки кюфтенца, с големина на орех и ги изпържете на порции в загрята мазнина, в голям по-дълбок тиган. В същата мазнина сложете нарязания на едро лук и моркови на кубчета. Запържете, като често разбърквате до карамелизирането на лука. Добавете пипера и задушете още малко. Отцедете лещата и изсипете в тигана при зеленчуците. Накрая върнете и изпържените кюфтенца, разбъркайте, поръсете с нарязани перца зелен лук и оставете на огъня за 5-6мин. под капак да се обединят всички аромати. Пригответе затоплени чинии, любимата салатка, прясно изпечен хляб и викайте фемилито на трапезата!
Добър апетит!
Zdraveite,
ОтговорИзтриванеa dali shte stane s leshta ot konserva?
Lek den i izvinete za latinitzata.
Да, разбира се, ще стане и с консерва.
ОтговорИзтриване