Продукти:
1оп. чаени бисквити
50-60г краве масло
200г крема сирене
3-4с.л. захар
есенция ванилия
200мл течна сладкарска сметана
10г желатин
500г ягоди
4-5с.л. захар
200мл ягодов сок(може от компот)
10г желатин
ринг за торта 18см
малка купичка с обло дъно
свежо фолио
Бисквитите се смилат или намачкват и се смесват с разтопеното масло. Сместа се изсипва в ринг, поставен в поднос или тортена чиния и се заравнява с лъжица. Прибира се в хладилник.
Желатинът(10г) се залива с 50мл студена вода и след набъбване се разтопява на водна баня или в микровълнова. Крема сиренето се разбърква със захарта и есенцията. Добре охладената сметана се разбива до меки връхчета. Смесват се сметаната, крема сиренето и разтопеният желатин. Сместа се излива върху бисквитения блат. Купичката се обвива с фолио и се поставя в средата на ринга, да потъне в сметановата смес. Подносът се прибира отново в хладилник.
Второто пакетче желатин се залива с 50мл вода и се оставя да набухне. Ягодите се измиват, подсушават и нарязват. Засипват се с предвидените 4-5с.л. захар и се оставят да се разтопи. Желатинът се накисва в 50мл вода и се разтопява. Смесва се с ягодовия сок.
След стягането на белия пласт купата и фолиото се отстраняват. Нареждат се ягодите, заливат се с желиращата смес и чийзкейкът отново се прибира в хладилник до пълното му стягане. Преди разрязване внимателно се отстранява ринга. Може да се декорира с разбита сметана, цели ягоди, листенца мента.
Да ви е сладичко!
Много ухаещ на лято десерт,а и решението с купата много ми допадна!Поздрави,Веси!
ОтговорИзтриванеВеси, много интересна идейка с купичката в средата - станал е повече ягодов чийзкейк!
ОтговорИзтриванеГоляма вкусотийка се е получило!!
Поздрави, мила и прекрасен ден!!
Благодаря, Милена, Руми!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден и на вас!
Имам един въпрос ,не разбирам с ягодите как се процедира,ягодите след като се нарежат поръсват се със захар и се слагат на котлона ли ? или се остават от само себе си да се разтопят ?
ОтговорИзтриванеЯгодите остават свежи, след засипване със захар си пускат сок, който се използва за желиране. Без топлинна обработка.
ОтговорИзтриване