Тази рецепта е фаворит у нас за печено заешко, агнешко или ярешко месо. Този път изпекох месцето в глинен гювеч, като добавих към продуктите моркови и розмарин, а намалих течността, за да остане само на мазнина.
Продукти:
1,2-1,5кг заек
100мл.олио
1 равна с.л. сол
2 с.л.сладък червен пипер Котани
1/2 ч.л.смлян чер пипер
1 ч.л. чубрица
клонче розмарин
1/2 ч.ч. червено вино
1 голяма глава чесън
1 голяма глава лук
1 морков
Заекът се измива, изкисва и подсушава. Нарязва се на порционни парчета.
В купичка се смесват солта, червеният и черен пипер, стритата чубрица и олиото. Всяко парче месо се натрива със сместа - аз топвам в купичката и с пръсти хубаво втривам. Намазаното месо се нарежда в тава за печене или глинен гювеч. Клончето розмарин се подпъхва под месото. Чесънът се почиства само от външната люспа и скилидките се нареждат наоколо. Лукът се нарязва на четвъртинки и също се слага при заека. Морковът също се добавя, нарязан на едро. Внимателно отстрани се налива виното,за да не измие подправките от месото. Тавата се покрива плътно с фолио, ако е гювеч се слага капак и се пече 1,5часа на 160-170С. Времето за печене зависи от възрастта на зайчето, пробвайте с вилица готовността на месото. Накрая се отстранява фолиото или капакът и се запича 10мин. за коричка.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар