Страници

петък, 18 март 2016 г.

Маслен шоколадов кекс

   С рецептата за този великолепен, наситено шоколадов и много вкусен кекс се включих във втори брой на  "SO into FOOD" първото кулинарно блогосписание на български език
Чудесна инициатива, смел замисъл и много стилно изпълнение! Поздравления за Гери и Мария!

Продукти:
250гр. краве масло
6с.л. какао
1,5ч.ч. захар
1ч.ч. прясно мляко
100г тъмен шоколад
4 яйца
1п. бакпулвер
1,5ч.ч. брашно
   В касерола се смесват добре захарта и какаото.Към тях се добавят маслото и млякото и сместа се нагрява на слаб огън при непрекъснато разбъркване, докато се разтопи захарта и кремът стане гладък и лъскав. Добавя се начупеният шоколад и се разбърква до разтопяването му. От тази смес се отделят 5-6 супени лъжици за глазиране на кекса.


   В купа се разбиват с миксер яйцата и към тях се налива поизстиналата шоколадова смес. Отгоре се пресява брашното с бакпулвера. Тестото се разбърква с шпатула. Излива се в правоъгълна кексова форма(30х8) облицована с хартия. Пече се в предварително загрята фурна, на 180С, до суха клечка. Охлажда се на решетка и се намазва с отделената глазура.
   Да ви е сладичко!

8 коментара:

  1. Веси,по-изкусителен кейк скоро не бях срещала!
    Поздравления и за великолепните снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, че шоколадов вкус...страхотен е, Веси! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси, да му иде на човек да си оближе пръстите! Много красиво и апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен кейк, поздравления!Вече ни е любим.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Веси, бързо, лесно, вкусно. Успешна рецепта.
    Поздрави, Мария

    ОтговорИзтриване