600г бяло брашно
100г захар
20г прясна мая
200мл прясно мляко
100г краве масло
2 яйца(1 белтък за намазване)
1 шушулка ванилия
щипка сол
за тъмното тесто:
1с.л. какао
1с.л. прясно мляко или вода
Затоплете леко млякото и разтворете в него маята. Отделете един белтък за намазване на козунака, останалите яйца разбийте леко с вилица. Разтопете маслото. Пресейте в купа брашното, добавете захарта и солта. Налейте течните съставки. Разрежете и остържете ванилената шушулка, добавете сърцевината в купата и замесете меко, пластично тесто. При нужда добавете още малко брашно, докато тестото спре да лепне. Отделете 1/3 от него в отделна купа. Добавете му 1с.л. какао и 1с.л. мляко и измесете добре. Поставете двата вида тесто в намаслени купи, завийте с кърпа или свежо фолио и оставете на топло, докато удвоят обема си.
Разделете бялото тесто на 3 части, а какаовото на 2. Всяка част разточете на кръг с диаметър 22-25см. Наредете кръговете един върху друг, като ги редувате светли-тъмни, в широка тава застлана с хартия за печене. Разрежете пластовете като торта на 8 триъгълника, без да прорязвате до край. Всички триъгълници разтеглете леко и обърнете навън, като ги усучите в една и съща посока. Връхчетата подпъхнете отдолу.
Оставете оформената "корона" за 20-30мин. да втаса. Намажете с разбит с малко мляко белтък. Изпечете козуначената корона в предварително загрята на 180С фурна. Охладете напълно преди да разрежете. Насладете се на красив вид, прекрасен аромат и великолепен вкус!
ще го имам предвид за следващия Великден!
ОтговорИзтриване