Страници

вторник, 3 май 2016 г.

Агнешка дроб-сарма


   Големият празник Великден отмина, но предстои Гергьовден, за който по традиция може да си приготвите тази вкусна агнешка дроб-сарма, наред с печеното агне и зелените салатки. И в продължение на публикациите с продукти на Крина, ви предлагам да си я приготвите с ориз Баланс, съчетаващ полезните хранителни качества на кафявия ориз с мекия и деликатен вкус на белия. Вкусът по нищо не се различава от обикновения бял ориз, затова пък е много по-здравословен!

Продукти:
1 агнешки комплект, включващ черен дроб, сърце, бял дроб, далак, шкембе и чревца
2ч.ч. ориз Баланс на Крина
1 връзка зелен лук
пресен джоджен
пресен дивисил
чубрица и черен пипер
за заливката:
400г кисело мляко
3 яйца
2с.л. с връх брашно
щипка хлебна сода


   Измийте и изкиснете в студена вода агнешкия комплект. Сварете дреболиите в леко подсолена вода до готовност(най-бързо става в тенджера под налягане - за 40мин. след затваряне на клапана), нарежете ги на дребно и запазете бульона.
   В сгорещена мазнина запържете нарязания лук - само бялата част. Добавете измития и отцеден ориз и запържете още малко. Прехвърлете в по-дълбока тавичка, в която ще печете дроб-сармата, добавете нарязаните агнешки дреболии, нарязаните перца зелен лук. Накъсайте само листенцата от джоджена и девисила, наситнете ги и поръсете в тавичката. Залейте всичко с 6ч.ч. бульон, посолете на вкус(внимавайте, бульонът е вече солен), подправете с чубрица и прясно смлян чер пипер. Поставете тавата с дроб-сарма в предварително загрята на 160С фурна и печете, докато оризът поеме цялата течност.
   За заливката разбийте млякото, яйцата, брашното и хлебната сода. Залейте дроб-сармата и запечете само под горен реотан до зачервяване.
   Добър апетит!



1 коментар:

  1. Много любимо хапване, изглежда прекрасно! Тазй година пропуснах агнешкото обаче, за другата ще видим :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване