Страници
▼
неделя, 10 април 2016 г.
Ламаджо, лахмаджун
Ламаджо от арменската кухня, лахмаджун - в турската, това тестено изделие е широко разпространено в арабския свят, а някои го наричат дори арабската пица. Ламаджо с най-различна плънка може да пробвате като улична храна в Армения - пикантно, понякога люто, горещо ламаджо със студен айрян - вкусно и екзотично!
Продукти:
за тестото:
500г брашно
250г кисело мляко
1ч.ч. вода
1ч.л. сол
2-3с.л. олио
Замесва се и се оставя за 30мин. под кърпа.
за плънката:
500г телешка кайма
1 глава лук
1 скилидка чесън
1ч.л. червен пипер(може и лют)
2-3с.л. лютеница или дом. пюре
сол, черен пипер и магданоз
Каймата се замесва с подправките и студена вода, докато стане почти като каша, да може лесно да се маже.
Тестото се разделя на 15-16 топчета. Разточват се много тънко(5-6мм), намазват се с по една лъжица от плънката и се пекат по 10-15мин. в много силно загрята фурна.
Водата според мен е при плънката. Тестото не може да я поеме.
ОтговорИзтриване