Страници

неделя, 10 април 2016 г.

Ламаджо, лахмаджун


   Ламаджо от арменската кухня, лахмаджун - в турската, това тестено изделие е широко разпространено в арабския свят, а някои го наричат дори арабската пица. Ламаджо с най-различна плънка може да пробвате като улична храна в Армения - пикантно, понякога люто, горещо ламаджо със студен айрян - вкусно и екзотично!

Продукти:
за тестото: 

500г брашно 
250г кисело мляко 
1ч.ч. вода 
1ч.л. сол 
2-3с.л. олио 
   Замесва се и се оставя за 30мин. под кърпа.
за плънката: 

500г телешка кайма 
1 глава лук 
1 скилидка чесън 
1ч.л. червен пипер(може и лют) 
2-3с.л. лютеница или дом. пюре 
сол, черен пипер и магданоз
 
   Каймата се замесва с подправките и студена вода, докато стане почти като каша, да може лесно да се маже.
Тестото се разделя на 15-16 топчета. Разточват се много тънко(5-6мм), намазват се с по една лъжица от плънката и се пекат по 10-15мин. в много силно загрята фурна. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар